IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
10:06 | 15 януари 2015
Обновен: 23:00 | 13 април 2024

Kрасимир Велчев: Борисов ще е достоен президент

Ако кабинетът не си изкара мандата, ще е инсценирано, смята зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ

По материала работи: Златина Добрева
Kрасимир Велчев

Премиерът Бойко Борисов би станал достоен президент, заявява Красимир Велчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на партията, в интервю за „24 часа“. Велчев обяснява обаче, че никога няма да попита Борисов дали ще се кандидатира за поста, защото това е и лично решение, и важно в национален мащаб.
„Аз мисля, че това е логично и би трябвало да го направи, защото той извървя много дълъг път, и то съвсем прозрачно, пред очите на целия български народ. От 2001 г. той е пред очите на всички, много пъти и оклеветяван и упрекван. От друга страна, в тези битки човек се калява. Тази промяна у него, дори само за последните 2 г., е голяма“, коментира депутатът.
На въпрос кой тогава ще е премиер, Велчев отговаря: „Когото Борисов посочи“.
Според Велчев няма по-толерантен премиер от Борисов. „Нима забравихте, че Станишев ни викаше "Смешници", като отидохме при него в Министерския съвет? Да не говорим за Орешарски, на когото, като му говориш, ти се усмихваше и с усмивката си ти казваше: "Абе ти може да искаш, ама не може да стане“, аргументира се депутатът.
Велчев смята, че Борисов се е променил много от първия си мандат като премиер, но изрази опасение, че някой може да злоупотреби със стремежа му към разбирателство и с диалогичността му, и да го подведе.
Той смята, че в предишния си мандат ГЕРБ е сбъркала с липсата на комуникация с опозицията и с надменното си отношение. „И да умееш да изслушваш хората, но и да ги чуваш“, допълни депутатът.
Според Велчев опозицията се озлобява срещу управлението все повече, защото вижда, че се възстановяват неща, които са изглеждали безвъзвратно загубени. „Опорните точки са им зададени от "Позитано" и от сараите. И Волен Сидеров е така, но те са си едно с БСП“, коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.
Депутатът обясни, че не вярва на опозицията, която в повечето случаи цели да вдигне имиджа си, но и не вярва на партньорите в управлението, защото това е процес, който тепърва тече.
„Ако кажа, че вярвам на партньорите, ще е много лицемерно. Защото доверието е нещо, което се постига с време, с много приказки, с действия. Тежките моменти сближават най-добре. Тук има елемент на тежест - цялото общество вижда колко трудно се управлява в момента. Нямам обаче и основание да кажа, че си нямаме доверие“, каза той и изрази надежда, че „след 6 месеца ще бъдем много по-ефективни в действията си благодарение на това доверие, което ще бъде изградено между нас“.
За евентуален диалог с БДЦ той коментира, че е все едно да търсиш начин твоето семейство да се сближи с друго, което е в развод и не се вижда.
Велчев посочи, че не може да даде точна оценка за ролята на ДПС, но когато чуел изказване на ДПС, с което подкрепя ГЕРБ по даден въпрос, си спомнял приказката "Да внимаваш много, когато данайците ти правят подарък."
Да си следват своята програма, а където предложенията ни съвпадат с нашите, би трябвало да ни подкрепят, без да чакат нещо в замяна, допълни той.
Велчев уточни, че в момента нищо не го кара да смята, че правителството няма да си изкара мандата.
„Но като имам предвид, че в 41-ото НС оставката беше предизвикана, и то по мое впечатление всичко беше платено, а не че нещата бяха толкова тежки... А пък не виждам как правителството ще направи някакъв гаф, който би предизвикал оставка - Борисов е толкова внимателен в действия, в мерки и наблюдава нещата изкъсо. Единствено може да е инсценирано. На някои отново ще им дойде меракът да управляват - тези, които ни доведоха до това положение и се чудеха как да се отърват, в един момент ще започнат да искат пак. Забелязвам такива апетити от страна на ДПС. А щом те искат отново да управляват, значи държавата вече се стабилизира“, обясни той.
Засега не е коментирано някои от депутатите от ГЕРБ да са кандидат-кметове на местните избори. Велчев обаче не изключи да се случи. Предполагам, че някоя бройка може би ще иска да се спаси от така бленуваното за много хора депутатство, посочи той, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна