IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
11:04 | 16 януари 2015
Обновен: 22:38 | 19 април 2024

Местан: Властта няма проблеми с ДПС, а с управленската си немощ

Предсрочните избори можело да се окажат необходимост до края на годината

По материала работи: Златина Добрева
Местан: Властта няма проблеми с ДПС, а с управленската си немощ

Предсрочните парламентарни избори могат да се окажат необходимост до края на 2015 година, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.
Според него предсрочният вот ще се наложи, „ако не се разсече националпопулисткият възел, който е оплетен около врата на Бойко Борисов”. "Това не е нито закана, това не е нито заплаха, нито пък съвет към господин Борисов. Това не е и чисто идеологическа теза. Става въпрос за нещо много по-просто – че толкова ярки, контрастни несъвместимости – националпопулизмът и нормалните системни партии от дясното, образуват такава формула на властта, която ще продължава да генерира вътрешна нестабилност, а това не е условие за провеждане на политика на реформи", посочи Местан.
Той смята, че властта няма проблем с ДПС, но има проблем със своята управленска и реформаторска немощ. Местан даде пример с различията на управляващите за съдбата на плоския данък.
"Едвам оцеля плоският данък, защото двама от партньорите са против него и са за преминаване към прогресивно данъчно облагане. Ако това предложение на БСП, подкрепено от ДПС и ПФ, бе минало, това означаваше край на кабинета „Борисов 2", посочи Местан и допълни, че ДПС ще гласува в пленарната зала спрямо собствената си политическа платформа.
"Да, „Движението за права и свободи” е опозиция в 43-ото Народно събрание. Не сме част от управлението на страната. ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ имат цялата власт. Реформаторите с едва 23 народни представители имат цели 7 министри. Три месеца не чух нито веднъж да се артикулира темата с преяждането с власт. Няма да го направя, защото управляващите партии имат право да разпределят властовите си позиции“, заяви Местан и продължи:
"Седем министри с 23 народни представители е в реда на нещата, но когато ДПС има 3 министри с 36 свои народни представители е преяждане с власт.”
По думите на лидера на ДПС в момента в пълна сила се изпълнява желанието на ПФ кадрите на ДПС да бъдат изтръгнати от властта. “Те са стигнали до ниво счетоводители, обикновени горски. Националистите могат да празнуват - българската гора е етнически прочистена”, заяви Местан и допълни:
"Празно дърдорене е да оправдаеш собствената си немощ с няколко десетки кадри на ДПС, които все още са оцелели в средните етажи на властта".
Лютви Местан посочи още, че ДПС има парламентарна група, която реагира политически срещу „антиромската риторика на патриотите и други крайни националисти".
"Ние сме единствената партия, която даде водещи позиции за кандидати за народни представители от ромската общност и те имат свои представители в ДПС, които защитават интересите на тази общност с легални политически средства. Ние не сме синдикат, за да организираме протести“, заяви Местан.
На края на разговора той коментира и появилите се в последно време слухове за обтегнати отношения между него и Ахмед Доган.
"Това е мечтата на нашите политически опоненти. Лошата новина за тях е, че няма такъв проблем", категорично заяви Местан, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна