IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
18:38 | 17 януари 2015
Обновен: 23:26 | 24 март 2024

Първанов иска референдум за шистовия газ

Допитването да се проведе заедно с местните избори, настоява лидерът на АБВ

По материала работи: manager
Първанов иска референдум за шистовия газ

Референдум за добива на шистов газ да се проведе заедно с местните избори. Тази идея лансира лидерът на АБВ Георги Първанов пред стотици членове и симпатизанти на партията в зала 3 на НДК, които се събраха по случай първата годишнина от рестарта на проекта "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), предаде news.bg.

Референдумът за шистовия газ може да се включи към референдума за въвеждането на задължително гласуване. Към него АБВ ще добави и въпрос за мажоритарно гласуване и смесена изборна система, посочи Първанов.

По думите на президента решението дали България да добива шистов газ трябва да бъде взето от гражданите.

„Възобновяването на полемиката по повод добиването на шистов газ - чух от устата на премиера, разбира се, с уговориката, че това сега не може да стане. Но можем ли да мислим тогава, когато ще има сигурна техника и технология. Кой определя, че тази технология е сигурна? И сега има такива, които твърдят точно това".

Припомняме, Бойко Борисов увери на съвместната пресконфренеция с Джон Кери по-рано през седмицата, че няма промяна на българската позиция за шистовия газ. "Мораториумът може да отпадне само при доказано екологично чисти технологии. По тази тема нашата позиция винаги е била много ясна", категоричен бе министър-председателят.

В коментара си за правителството Първанов изтъкна, че управленската програма на кабинета, която предстои да бъде гласувана, не е лоша, но не е и добра.

„Изброени са стотици рутинни неща, които министерствата ще трябва да правят, независимо коя партия или коалиция е на власт. 
Навремето критикувах кабинета „Орешарски" с неговата програма с 56 приоритета. Не съм допускал, че някой друг може да измисли повече - тук са 180. Когато имаш повече от 5-6 приоритета, това означава, че просто нямаш приоритет", добави Първанов, цитиран от Дарик.

Георги Първанов направи и равносметка за последната година, като по думите му при старта на новия парламент са имали опасения, че ГЕРБ дават рисковите министерства на партньорите си, за да могат да си измият ръцете с тях. 

Техният министър Ивайло Калфин обаче доказал, че е най-добрият социален министър. Като успех за партията Първанов изтъкна още, че партията му е устояла на нападките на опонентите им от БСП.

Коментари

Новини Варна