IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:55 | 20 януари 2015
Обновен: 00:01 | 21 април 2024

Бойко Борисов: Да преглътнем чувството си за величие

Трябва да дадем на искащите и можещите да вършат работа, каза премиерът

По материала работи: Златина Добрева
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов „преподаде“ кратък урок по управление на коалиционния партньор от "Реформаторския блок" Радан Кънев на Деветата годишна среща на бизнеса с правителството.
Борисов заяви, че управляващите не само трябва да посочват проблемите, а и решенията за тях. Премиерът изрази оптимизъм, че ще се осъществи реформата в съдебната система и ще се излезе от демографската криза, в която сме.
„Аз съм оптимист, народът има инстинкт – дори с демографската криза инстинктът на народа ще се задейства, убеден съм. От нас се иска да сме преглътнали чувството си за величие, че всяка партия е най-голямата, най-силната и без нея не може. Ще се успокоят хората, и деца ще има повече, и бизнес ще има повече“, убеден е премиерът.
Той се съгласи с Кънев, че има проблеми в съдебната система и в администрацията, но подчерта, че „с цялата си воля се опитваме да ги решаваме и ще ги решим с помощта, която имаме от Европейския съюз“.
Според него Европа е „на наша страна“, защото вижда, че правителството иска да прави правилните неща. Той оцени, че има добри кадри в кабинета, които ще направят всичко възможно да се справят със задачите си.
Борисов заяви, че инфраструктурата дава самочувствие, а в конкуренцията ще се раждат все повече добри неща. Все по-малко хора ще търсят тази миграция, ако им направим магистралите, бързите жп линии, що да не си стоят в регионите, попита той.
Целта е да намерим начин да дадем на добрите, на искащите, на можещите да могат да вършат работа, подчерта министър-председателят.
Борисов е убеден, че мониторинговият доклад за правосъдието не е нещо лошо, а инструмент, който ни дава възможност, макар и бавно, да имаме напредък, докато решим проблема в съдебната система.
Премиерът подчерта, че цялото правителство стои зад съдебната реформа и че е важно парламентът да приеме актуализираната стратегия за нея, за да покажем воля пред партньорите.
Той засегна и проблема с „гнилите ябълки“ в съда, както ги определи френският посланик Ксавие дьо Кабан.
„Има физически лица в съдебната система, които не съдят така, както трябва, но аз не съм човекът, който може да излезе и да им посочи, дори посланиците не са хората, които трябва да го правят“, каза Борисов и изрази съжаление, че в изказването си посланикът е бил абсолютно прав.
Премиерът се обърна към Кънев и с думите, че е верен коментарът му за образованите хора в големите градове, които са с добър старт и за другите, които нямат такъв, но подчерта – има и друга България, и други хора.
„Като сме управляващи, трябва еднакво да мислим и за едните, и за другите“, настоя той.
Пред бизнеса Борисов заяви, че има претенции към някои от инвеститорите у нас. Лесно е, когато са руски инвеститори – сочим ги с пръст, гоним, прекратяваме, мораториуми и приключваме. По-лошо е, когато са направени неизгодни договори, което дава огромен шанс на националистическите партии да ни атакуват и с основание, разясни той.
По думите му в рамките на 10 години 27 млрд. долара са излезли от страната ни чрез чуждестранните инвеститори в посока към компаниите-майки.
Премиерът акцентира и на влиянието на международната ситуация у нас. В момента Европа, с дефлацията, която е в много от страните, е в сериозна криза. Санкциите влияят на Русия, влияят и на Европа, каза той. Според Борисов „Украйна е проблем, който ще се мъкне десетилетия и няма да се реши“.
Премиерът подчерта още, цитиран от dnes.bg, че не трябва да се забравя, че ако възникне етнически конфликт, страната ни би била нестабилна и напомни, че „тази рана стои и много бързо се възпламенява“.

Коментари

Новини Варна