IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:36 | 29 май 2019
Обновен: 04:16 | 20 април 2024

Министерски съвет отпусна средствата за храма „Св. Прокопий Варненски“

Строежът на новата катедрала на Варна продължава вече 10 г.

По материала работи: Борис Проданов
Министерски съвет отпусна средствата за храма „Св. Прокопий Варненски“

Половин милион лева бяха отпуснати за строежа на новата катедрала „Свети Прокопий Варненски“, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното заседание в Министерския съвет. Така министър-председателят спази обещанието си, което даде при посещението си във Варна преди седмица.

 

Църквата "Св. Прокопий Варненски“ е първата във Варна, която се изгражда за последните 100 г. Стоежът й продължава повече от 10 г., като се очаква да бъде завършена до края на тази година с помощта на дарения и помощ от общината и държавата. Местната власт е отпуснала досега 1,4 млн. лв., а Министерски съвет – 500 000 лв., но в тези средства влиза и ремонтът на покрива на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Само изографисването ще струва 620 000 лв., като от държавата се чакат още 500 000 лв. до края на годината.

 

Митрополит Йоан благодари на министър-председателя, като сподели: „Аз мога да благодаря сърдечно за всичко онова, което в годините сме получили от страна на г-н Борисов, като премиер и министър-председател, от страна на Дирекция по Вероизповеданията и не на последно място от страна на уважавания г-н Иван Портних, кмет на Варна, който лично се ангажира и вече шеста година имаме не малка помощ от страна на общината в размер на милион и четиристотин хиляди лева“, сподели митрополит Йоан и добави: "Храмът се строи от 2009 г. и досега в него са вложени 2,6 млн. лв."

„Това е поредната подкрепа от министър-председателя Борисов и правителството за Варна. След като получихме подкрепа до момента в редица сфери на социално-икономическия живот за реализиране на важни проекти, радвам се, че за пореден път правителството подкрепя и изграждането на един изключително мащабен нов храм в града ни, който безусловно е сериозна подкрепа за духовната сфера. Вярвам, че доброто взаимодействие между правителството и местна власт носи добри резултати за хората, което е очевидно“, каза на свой ред кметът Иван Портних на брифинг в Министерски съвет.

 

Още по темата: Държавата дава пари за завършването на храма „Св. Прокопий Варненски“

Коментари

Новини Варна