IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:59 | 16 март 2015
Обновен: 07:34 | 15 април 2024

Царският мит "Сакскобургготски" се провали за седмици

Той се интересува само от горите и дворците, обвини го политолог

По материала работи: Лиляна Трънкова
Царският мит "Сакскобургготски" се провали за седмици

Не може да се възроди митът за приемането на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, наследник на цар Борис Трети, на европейската сцена, смята политологът Огнян Минчев.
Подписка настоява: Да впрегнем ресурса на Царя

„Той нямаше да направи каквато и да е кариера, ако не бяха бившите служби, които го докараха тук. Сакскобургготски се интересува от горите си, дворците, други имоти“, обвини той по Нова телевизия.

Според него образът Сакскобургготски е бил нелепа претенция за аристократизъм и представителство в българската политика.

"В България има една широко разпространена представа за властта, която идва отгоре, пада върху нас и трябва да я търпим и когато гласува българинът, избира коя власт ще бъде по-малко лоша. Царският мит се състоеше в това, че след като е цар, сигурно ще е различен от другите, които са ни управлявали. Този мит обаче се провали за седмици”, коментира още Минчев.

"Царският проект беше продукт на тази основна олигархична група в българското общество, която е свързана с „Мултигруп”. След като убиха Илия Павлов - осиротяха. Доган ги припозна, организира ги в корпоративно-търговска групировка и сложи пред тях щита ДПС. В момента те се намират в тежка ситуация, защото банката им гръмна, след като се опитаха да вземат 4 милиарда през „Южен поток”. ДПС пада и имат нужда от нещо ново”, на мнение е политологът.

Според Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ и един от основните инициатори на подписката, с която призовава за обществено признание на приноса на Симеон Втори за развитието на България, думите на Минчев са „пълни глупости и инсинуации“.

"Подписката беше инициирана, защото на нас ни трябват хора, които не само да ходят с джипките и булдозерите, а такива, които да ни представят в Лувъра. Предстои ни Шенген, еврозона, както и още много тежки казуси”, коментира „царистът“.

От думите му обаче така и не стана ясно дали Сакскобургготски иска да се върне в българската политика.

"Самият Симеон Сакскобургготски гледа с интерес реакцията на хората, които сега се изказват за инициативата. Ние искаме да открием дебат дали България се нуждае от човек, който да я представлява в Лувъра, или ще си стоим с клоуните, на които пляскаме и се забавляваме с тях”, заяви Спасов.

Огнян Минчев пък го призова да спре да натрапва Сакскобургготски на България.

 

Коментари

Новини Варна