IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
14:29 | 19 юни 2020
Обновен: 10:59 | 14 май 2024

„Шалом“ с дарение за Комплекса за социални услуги за деца и младежи

Благотворителната кампания бе посветена на 10 март - Денят на спасението на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

По материала работи: Ставри Таргов
„Шалом“ с дарение за Комплекса за социални услуги за деца и младежи

Регионалната организация на евреите във Варна "Шалом" закри благотворителната си кампания "Няма бъдеще без минало" с дарение за Комплекса за социални услуги за деца и младежи и награждаване на ученици от варненски училища, участвали в едноименния конкурс за рисунка.
 

Тя бе посветена на 10 март - Денят на спасението на българските евреи от нацистките лагери на смъртта, но проведена по-късно заради пандемията. С набраните средства от дарения са закупени два озонатора, беседка и са осигурени средства за летен лагер на децата от центровете за настаняване от семеен тип.
 

Домакин на събитието, което се проведе днес в зала „Пленарна“, бе Олег Калдерон – председател на „Шалом“ – Варна. „Нашата родина България има много дълъг списък от паметни дати. И този списък ние трябва да го обогатяваме и да го пазим.

 

Събитията от далечната 1943 г. показват, че един малък народ може да бъде изключително героичен и да прави неща, които световната история не познава.

 

Да се опълчи на една месомелачка, унищожила около 60 млн. души и да защитиш своите 50 000 братя евреи, това е наистина безпримерен героизъм. И ние, наследниците на спасените, сме задължени и го правим, ние помним тези събития.

 

Предаваме ги на поколенията, защото България трябва да се гордее с това, което е направила, а ние сме вечно благодарни за това, което се е случило преди толкова много години. И всяка година ще го разказваме и ще напомняме на света какво се е случило в тази малка България. Поклон пред паметта на тези, които са постигнали това – да спасят 50 000 живота“, заяви Олег Калдерон.

 

Приветствие към участниците отправи кметът Иван Портних, който бе официален гост на събитието. „Когато стане дума за Холокоста, си спомням една еврейска мъдрост, в която е събрано всичко: “Който спаси един живот, спасява целия свят“.

 

Благодаря Ви, че помните подкрепата на българския народ! Нека никога не забравяме тези най-черни страници от световната история и не позволяваме да се повторят! Високо оценявам факта, че еврейската общност във Варна е неделима част от обществения живот, от миналото и настоящето на града ни. Сигурен съм, че заедно ще продължим да работим още по-активно за развитието на нашата прекрасна Варна“, заяви кметът.
 

Гости на събитието бяха почетният консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, Яни Янев, вицепрезидент на ВСУ „Черноризец Храбър“ и др. От името на Дияна Дянкова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и младежи, бе връчена благодарствена грамота на Олег Калдерон и "Шалом".

 

Черно море

Коментари

Новини Варна