IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
08:40 | 3 август 2020
Обновен: 18:56 | 18 април 2024

Огнището на К-19 в Дома за възрастни "Св.Георги" във Варна се разраства

Вече 82-ма са заразени

По материала работи: Ставри Таргов
Огнището на К-19 в Дома за възрастни "Св.Георги" във Варна се разраства

Огнището в дома за възрастни хора "Свети Георги" край Варна се разраства. 82-ма са заразени с КОВИД-19, трима починаха.

 

Сред заразените има и шестима души от персонала - доктор, медицински сестри и хигиенист. Най-тежко е състоянието на лекаря, който е настанен в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Марина" в града, съобщи БНТ.

 

До момента се знаеше за девет положителни проби от десет, което предвещаваше още случаи на заразени.

 

Заразата в дома е тръгнала отвън, предполага се, че от лекаря, който е преглеждал обитателите му. Вчера стана известно и че има заразени жена в друг старчески дом - "Гергана". Засега нейното състояние не е тежко. Днес се очакват пробите на нейните контактни лица.

 

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи, че болните от дом "Свети Георги" няма да бъдат местени, а ще бъдат отделени на друг етаж.

 

"В такъв тип заведение хората са трудноподвижни, над осемдесетте, поне с едно придружаващо заболяване. Така, че взехме решение на щаба да останат там.

 

Всяка болница даде медицински екипи, доктори, медицински сестри, т.е ще се въртят на ротационен принцип и ще се оказва медицинска помощ на място. Не са в тежко състояние повечето", заяви Пасев.

 

Варна е вторият град, в който пламва огнище в старчески дом в последните дни. Тежка е и ситуацията в старчески дом "Възраждане" в Русе, където се заразиха 90 души, от които седем души персонал, съобщава "Сега".

 

Още по темата   Варна – №1 за денонощието, 61 са заразените с COVID-19

Коментари

Новини Варна