IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
08:19 | 11 август 2020
Обновен: 08:17 | 16 април 2024

Съветници: Варна има нужда от нова инфекциозна болница

Общината ще подпомогне отново Тубдиспансера, който е в лошо финансово състояние

По материала работи: Ставри Таргов
Съветници: Варна има нужда от нова инфекциозна болница

Варна има нужда от нова инфекциозна болница и сега е моментът въпросът да бъде поставен на дневен ред.

 

Около това се обединиха членовете на комисията по здравеопазване към Общинския съвет, а поводът е кризата с COVID-19 и тежкото финансово състояние, в което се намира Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/ – Варна.

 

Общинските съветници бяха запознати с доклад от дирекция „Здравеопазване“ към община Варна за състоянието на лечебното заведение и предприетите действия през последните няколко години. Освен проблемите, в документа са описани и варианти за тяхното решаване.

 

Една от възможностите за спасяване на дейността е изграждане на модерна инфекциозна болница, към която СБАЛПФЗ да стане част като отделение за активно лечение, превенция и контрол на туберкулозата.

 

Друга възможна алтернатива е прехвърляне на дейността и разкриване в МБАЛ „Св. Анна – Варна“, или в УМБАЛ „Св. Марина“ на специализирано отделение по пневмо-фтизиатрични заболявания.

 

Община Варна отново ще подпомогне финансово бившия Тубдиспансер, като отпусне средства от тазгодишния си бюджет.

 

Около 500 хил. лева са необходими за дофинансиране на лечебното заведение за 2020 г., стана ясно на днешното заседание.

 

Основната причина болницата да продължава да трупа загуби е недофинансирането на лечението на туберкулозноболните.

 

До края на 2018 г. субсидията на болен за леглоден беше 38 лв., а от няколко месеца е завишена на 58 лв., но отново не е достатъчна. Затова ще бъде поискано увеличение на субсидията, която Министерството на здравеопазването предоставя на болниците за лечение на туберкулоза.

 

Общинските съветници бяха запознати и с епидемичната обстановка в условията на COVID-19 от директора на Регионалната здравна инспекция – Варна, д-р Дочка Михайлова.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна