IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
09:09 | 5 септември 2020
Обновен: 16:04 | 3 май 2024

Трима пипнаха зарази, пренасяни от кърлежи във Варна

6 души са били ухапани през седмицата, съобщават от РЗИ

По материала работи: Ставри Таргов
Трима пипнаха зарази, пренасяни от кърлежи във Варна

Трима души във Варненска област пипнаха зарази, пренасяни от кърлежи. Това сочат последните данните от РЗИ в морската столица.

 

Двама са с марсилска треска, един с лаймска болест. Ухапаните от кърлежи, потърсили медицинска помощ  през седмицата, са 6. Всички са от Варна.

 

Ето какви са препоръките на Регионалната здравна инспекция.
 

 

Кърлежът да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице. Мястото на ухапването трябва да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5 - 10 дни до месец след ухапването с диаметър поне 4 - 5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата.

 

Възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли около мястото на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна лаймска болест.
 
Втората по честота предавана инфекция е марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по дланите и ходилата.

 

Антибиотична профилактика се препоръчва само за лаймска болест за възрастни и деца над 12 години, ако са изпълнени всички изброени критерии:

 

* Сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен;

 

* Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко на 24 часа;

 

*Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа;
 
Приема се антибиотик, като се използва единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания). За деца до 12 години – цефуроксим от 10 mg/kg до 15mg/kg (максимално до 250mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).
 
Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на марсилска треска.

 

Вместо това хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират с личния си лекар, съобщават още от РЗИ.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна