IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
16:32 | 5 октомври 2020
Обновен: 13:40 | 28 март 2024

Съставиха 2 акта за нередности в детски кухни и училищни столове

БАБХ извърши 1644 проверки от началото на учебната година

По материала работи: Ставри Таргов
Съставиха 2 акта за нередности в детски кухни и училищни столове

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши в страната 1644 проверки при засилен официален контрол в детски кухни майки, училищни столове и обекти по Закона за храните (ЗХ) на територията на училищата, в които се предлагат храни.

 

За периода от 14.09.2020 г. до 30.09.2020 г. включително инспекторите от отдел „Контрол на храни“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 293 обекта, в които се приготвя храна на място; 637 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг; 422 обекта в училищата, регистрирани по ЗХ (павилиони, лавки) и 292 кухни майки.

 

По време на проверките са установени 41 несъответствия, за които са издадени предписания – 14 в училищни столове, 16 в кухни майки и 11 в обекти по ЗХ.

 

Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване.

 

Съставени са два акта за административни нарушения, санкциите за които са съгласно ЗХ и са на стойност между 2000 и 4000 лв. Няма възбранени храни.

 

Инспекторите установиха, че във връзка с противоепидемичната обстановка е засилена честотата за извършване на дезинфекция на помещенията с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно действие. В обособените места за хранене масите са на отстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене.

 

На входовете са осигурени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са индивидуално опаковани.

 

Извършва се и засилена дезинфекция на транспортните средства за доставки.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна