IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 10°
Политика
13:21 | 28 октомври 2020
Обновен: 11:11 | 22 ноември 2020

Емил Радев: Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през 2019 г.

Това отбеляза пред колегите си от правната комисия на ЕП варненският евродепутат

По материала работи: Ставри Таргов
Емил Радев: Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през 2019 г.

Рекорден брой дела са заведени пред Съда на ЕС през изминалата година – 1905 в сравнение с 1683 през 2018 г. Това отбеляза пред колегите си от правната комисия на ЕП евродепутатът Емил Радев, който е докладчик от страна на ЕНП по освобождаването на Съда от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2019 г.

Българският евродепутат даде висока оценка за прилагането на въведения на 1 май 2019 г. механизъм за предварително допускане на обжалване. „Реформата на Протокол №3, одобрена и от нашата комисия, позволява на Съда в случаи, които вече са били разгледани два пъти, да разреши обжалване - изцяло или частично, но само когато се повдига въпрос относно единството, последователността или развитието на правото на ЕС.

Този нов подход на практика доведе през последната година до недопускане на много обжалвания, особено в областта на интелектуалната и индустриалната собственост”,  отбеляза Емил Радев.

По думите му 7-процентният ръст на висящите дела  (2500 през 2019 г. спрямо 2334 през 2018 г.) не дава основания за тревога на фона на рекордното увеличение на броя на заведените дела. „Още повече, че понякога сложността на едно дело може също да доведе до значително забавяне”, припомни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

В доклада за работата на Съда се отбелязва още, че средната продължителност на делата е намаляла на 14,3 месеца спрямо отчетените 15,7 месеца през 2018 г. Анализът за изпълнението на бюджета сочи, че са усвоени 98,7% от 429 млн. евро.

Поетапно се работи и за удвояване на броя на съдиите до 56. В момента в Общия съд те са 52-ма, като очакванията са до края на годината съставът да се попълни, стана ясно от изказването на докладчика на ЕП Жил Льобретон.

Като положителна тенденция Емил Радев определи и развитието в дигиталната област, в това число и новия инструмент „Съдебно документално досие“.

„Улеснен е достъпът до съответната документация и информация за обработка на определени дела, заведени пред Съда. Създаването на общодостъпен регистър на документите също е от значение за облекчаване на работата”, допълни евродепутатът.

 

Коментари

Новини Варна