IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
14:51 | 20 ноември 2020
Обновен: 22:16 | 9 април 2024

Общината във Варна отпуска средства за новите COVID зони

Сумата е в размер на 64 000 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Общината във Варна отпуска средства за новите COVID зони

Община Варна ще отпусне до 64 000 лв. на петте диагностично-консултативни центъра, в които вече има или предстои да бъдат открити COVID кабинети.

Решението бе взето с голямо мнозинство на днешното онлайн заседание на Общинския съвет.

Две от зоните – тези в ДКЦ 1 „Св. Клементина“ и в ДКЦ “Чайка”, вече работят, а другите три са в процес на разкриване. Навсякъде организацията е направена така, че да не се допуска смесване на пациентопотока, съобщи пред съветниците Анастасия Георгиева, директор на дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.

ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“, ДКЦ III Варна в жк. „Вл. Варненчик“ и ДКЦ V „Св. Екатерина“ ще получат до 16 000 лв. В трите общински лечебни заведения COVID кабинетите ще работят по осем часа в делнични дни.

С до 8 000 лв. ще бъдат подпомогнати другите две ДКЦ-та. ДКЦ 1 „Св. Клементина“ поема хора със съмнения за зараза с Covid-19 през почивните дни, а ДКЦ “Чайка” работи в делничните дни от 10:00 до 14:00 часа.

През изминалия уикенд през кабинета в „Св. Клементина“ са преминали 84 пациенти. На 78 души са били направени бързи антигенни тестове, като на 28 от тях резултатът е бил положителен.

Двама от пациентите са били изпратени за хоспитализация, а един човек е отказал да бъде приет в болница.

Пациентите се насочват към тези кабинети по преценка на личния лекар за клиничен преглед и/или за медико-диагностични изследвания. Досега хората с грипоподобни симптоми се изпращаха към спешните кабинети на многопрофилните болници „Св. Анна“ и „Св. Марина“, което водеше до струпване на пациенти.

С разкриването на новите COVID зони това ще бъде избегнато и работата на лечебните заведения за болнична помощ ще се облекчи, бе изтъкнато още по време на днешното заседание.

Коментари

Новини Варна