IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
11:51 | 5 октомври 2014
Обновен: 12:13 | 17 април 2024

За пръв път в община Варна работи подвижна секция (СНИМКИ)

За пръв път в община Варна работи подвижна секция (СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
За пръв път в община Варна работи подвижна секция (СНИМКИ)

Единствената подвижна изборна секция беше организирана за инвалидите в Тополи. Хората бяха изключително доволни, че въпреки състоянието си, могат да упражнят правото си на глас. Сред първите гласували в подвижната секция беше 70-годишната Марийка Костадинова.
„Много е добре, че има такава секция. В училището, където обикновено се гласува, има много стълби и с инвалидната количка не мога да стигна до секцията. Искам да гласувам, а не мога. Преди са ме качвали на ръце с количката, но е много трудно. Носят количката, мен отделно. Затова трябва да направят повече удобства за инвалидите. Аз цял ден съм у дома и не мога да изляза. Много е трудно, в учрежденията не може да се влезе, по тротоарите е трудно, някой трябва да помисли и за нас – инвалидите“, сподели баба Марийка.
„От 7-8 години не е имало подвижна секция в общината. За да се организира, трябва да има подадени минимум 10 заявления. След като бъде организирана секцията, тя си получава номер и има още един срок, в който допълнително могат да бъдат подадени заявления от инвалиди. В нея обаче могат да бъдат включени само хора с ТЕЛК. Недостатък на избирателния кодекс е, че има инвалиди, които нямат ТЕЛК, но те не могат да бъдат включени в списъците. Доста години сме питали за такава секция в Тополи. Сега разгласихме сред хората, събраха необходимите заявления и затова единствената такава секция е при нас“, обясни главният експерт в кметство Тополи Зорница Георгиева.

Десислава Стоянова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна