IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
10:48 | 30 април 2015
Обновен: 19:27 | 15 април 2024

Парламентът оряза привилегиите на големите търговски вериги

Законът за конкуренцията беше приет на първо четене

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът оряза привилегиите на големите търговски вериги

Парламентът гласува промени в закона за конкуренцията, с които оряза привилегиите на големите търговски вериги спрямо българските производители.

Измененията бяха внесени от БСП и получиха подкрепата на депутатите от всички групи в Народното събрание. Единствено ГЕРБ и Реформаторите гласуваха предимно "против", но сред техните депутати имаше такива, гласували "за" и "против".

 

Поправката беше приета от миналия парламент, но тогава президентът Росен Плевнелиев й наложи вето. Тя така и не влезе в сила заради оставката, подадена от кабинета на Пламен Орешарски.

 

С приетите на първо четене днес текстове се изравняват условията между българските производители и търговските вериги, пояснява dnes.bg. "В момента има нелоялни практики които изкривяват свободната пазарна цена", обясни соцдепутатката Корнелия Нинова, която е един от вносителите.

Тя припомни, че големите вериги налагат такси на българските производители, срещу които не се предоставят услуги. Пословична е таксата "рожден ден" - от производителите се взима такса за това, че веригата има рожден ден.

Практика е и хипермаркетите да изискват от българските производители да не продават продукцията си на други купувачи на цени, по-ниски от тези за големите вериги. Освен това те прехвърлят риска от непродадената стока на производителите.

 

Друга привилегия, която две от големите вериги са наложили, е да не плащат на българските производители по шест месеца. Законът забранява плащането да закъснява повече от 60 дни.

 

Ако новите текстове, приети на първо четене днес, бъдат одобрени и на второ, нелоялните практики трябва да отпаднат.

"Това са правила, които не противоречат на европейските норми. Те не са удар по търговските вериги. Те са добре дошли, но при условията на българската икономика и българския национален интерес“, обясни Корнелия Нинова.

Коментари

Новини Варна