IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:36 | 8 май 2015
Обновен: 10:35 | 21 април 2024

Депутатите приеха декларация за 9 май

Оосъдиха всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие

По материала работи: Златина Добрева
Депутатите приеха декларация за 9 май

Депутатите осъдиха всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие и призоваха към въздържане от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.

Това стана с приемането на декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа, който се отбелязва на 9 май.

Документът е изготвен от парламентарната комисия по външна политика, след като преди седмица в Народното събрание бяха внесени четири проекта за декларации за отбелязване на годишнината - от БСП, "Атака", АБВ и от независимия депутат Велизар Енчев.

Въпреки че никой не се противопостави на приемането на декларацията по същество, имаше доста и то различни предложения за промени в нея, но нито едно не беше включено в крайния текст.

Методи Андреев от ГЕРБ поиска датата да не е 9 май, а 8 май, защото според него историческа истината е, че това е Денят на победата.

Радан Кънев от РБ се съгласи с него, но в крайна сметка повечето депутатите гласуваха против искането, информира днес.бг.

От БСП настояха да се отдаде заслуженото и на партизаните, както и да се заклейми оскверняването на паметниците им, но мнозинството не се съгласи.

Лидерът на социалистите предупреди още, че на много места днес се възраждат неонацистки движения и парламентът трябва да има ясна позиция по въпроса.

От "Атака" настояваха в декларацията да се припомни решаващата роля на съветската армия за тази победа и спасяването на европейските народи.

Националистите настояха в документа да се осъди и отказа на президента Росен Плевнелиев да присъства на парада в Москва на 9 май. Очаквано обаче такъв текст не беше записан в документа.

В приетата декларация се отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия.

Изразява се признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война. Парламентът ни потвърждава стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свободата и сигурността на всички български граждани. А също и изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа.

В декларацията се отбелязва 70-годишнината от капитулацията на 9 май 1945 г. на нацистка Германия във Втората световна война, припомня се декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., провъзгласила идеята за обединена Европа, подчертава се и значението на тези две събития в историята, откриващи пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа.

Народното събрание подчертава още, че една от основните цели на европейското обединение е предотвратяването на военни конфликти и престъпления срещу човечеството. Изразява непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа и припомня приноса на българския народ за спасяването на еврейската общност в България.

Коментари

Новини Варна