IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:05 | 9 май 2015
Обновен: 09:43 | 21 април 2024

Президентът: Патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви

Единни сме по отношение на оценката си за фашизма, който е осъден, каза Плевнелиев

По материала работи: Златина Добрева
Президентът се отчете  за две години управление

„Единни сме по отношение на оценката си за фашизма, който е осъден и точно това позволи на Европа да продължи напред и да запази мира".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, като подчерта, че загиналите български войници са пролели кръвта си не само за България, но и за мира в Европа.

Според президента днешният ден е повод за гордост заради геройството на 200 000 български войници, участвали във Втората световна война. Около 12 000 от тях са загинали.

Държавният глава призова никога повече да не повтаряме грешките, довели до най-унищожителната и кръвопролитна война. Той обърна внимание и на това, че днес сме свидетели на редица деструктивни послания и референдуми за излизане от ЕС в различни държави, което показва, че сме се отдалечили от замисъла за сближаване и преодоляване на различията. Според Плевнелиев точно тази агресивна риторика е потопила света в кръвопролитната война.

Плевнелиев призова за „обективен прочит и на комунизма, и на фашизма, и на Аушвиц, и на Белене, и на Гестапо, и на Държавна сигурност, тъй като нашите войни, завръщайки се от бойното поле, са видели, че в България се установява друг тоталитарен режим".

Плевнелиев каза още, че патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви, пише БГНЕС.

Днес с тържествен ритуал бяха положени урни с пръст от бойните полета на Българската армия през Втората световна война във Военната академия "Г. С. Раковски" в София.

Коментари

Новини Варна