IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
11:45 | 23 януари 2022
Обновен: 02:26 | 21 април 2024

Испанската фрегата „Блас де Лезо“ отплава към Черно море

Тя е част от вече обещаната помощ за подсилване на силите на НАТО

По материала работи: Ставри Таргов
Испанската фрегата „Блас де Лезо“ отплава към Черно море

Испанската фрегата „Блас де Лезо“ (Blas de Lezo) отплава към Черно море от военноморската база „Ферол“ (Ferrol), която се намира на атлантическия бряг.

Тя е част от вече обещаната помощ от министъра на отбраната Маргарита Роблес за подсилване на силите на НАТО на фона на напрежението с Русия заради струпването на руски войски на границата с Украйна.

Със 190 души екипаж фрегатата ще се присъедини към SNMG-2, едно от военно-морските подразделения на НАТО. Мисията е планирана предварително, но е изтеглена по-рано заради конфликта в Украйна. Това е втората част от военната подкрепа за Алианса, след като преди четири дни от Канарските острови за Черно море отплава и миночистачът „Метеоро“.

Правителството има готовност да изпрати и изтребители в България, което предизвика сериозни разногласия между коалиционните партньори в него.

Според „Подемос“ това е „сериозна грешка“ , а според опозиционната консервативна Народна партия е правилен ход. Междувременно премиерът Педро Санчес проведе телефонни разговори с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с които обсъди възможността за продължаване на дипломатическите преговори с Русия.

В Туитър той написа „Време е за дипломация“, като добави, че следи ситуацията „много отблизо“, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна