IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:30 | 15 март 2022
Обновен: 06:44 | 16 април 2024

НАТО праща 3 000 войници у нас и в Румъния

Пристигат с кораби от Александруполис

По материала работи: Ставри Таргов
НАТО праща 3 000 войници у нас и в Румъния

Снимка Bloomberg.com

САЩ ще използват Александруполис като сборен пункт за около 3000 души персонал и оборудване на НАТО, които ще бъдат разположени в съседните на Украйна България и Румъния. Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис. Това твърди гръцкият всекидневник Kathimеrini.

България и Румъния имат черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в конфликта в Украйна.

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще пристигне на посещение в България тази седмица. В България той ще се срещне с военни и цивилни лидери, посочиха от Пентагона.

"Пътуването на Остин се удължава с един ден, за да има възможност да се срещне с цивилните и военните лидери на България. Това е ключова спирка от гледна точка на източния фланг на Алианса", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Гърция пък ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а нейните военновъздушни сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония, съобщава Bgonair.bg.

 

Коментари

Новини Варна