IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
14:40 | 28 май 2022
Обновен: 17:15 | 17 април 2024

Благомир Коцев: До 2 седмици ще стане ясно дали ще обжалваме продажбата на 140 дка общински имоти

Не е вярно, че блокираме бюджета, общината разполага с 500 млн. лв. за т.г.

По материала работи: Ставри Таргов
Благомир Коцев: До 2 седмици ще стане ясно дали ще обжалваме продажбата на 140 дка общински имоти

Най-късно до две седмици ще стане ясно дали от областна администрация ще обжалват двете докладни записки, свързани с продажбата на 140 декара общински имоти и тегленето на нов заем от 80 милиона лева.

Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ областният управител на Варненска област Благомир Коцев. Според него евентуалното обжалване не блокира изпълнението на бюджета: „Кметът на Варна създава фалшива новина, с твърденията, че съм спрял бюджета. По този начин той си измива ръцете и оправдава управленското си безсилие.

В момента община Варна разполага с бюджета си от миналата година, който е над 500 милиона лева. Парите, които ще дойдат от продажбата на имоти и заема, ще бъдат за следващата година. Не е вярно, че общината няма да има пари, нито за запълване на дупките по улиците, нито за социална или друга политика.

Това е един предизборен бюджет и нашите опасения са, че голяма част от него ще отиде по чекмеджетата. Моята цел е да следя всеки един лев, изхарчен от общината през следващата година и половина“.

Благомир Коцев подчерта, че целта на областната администрация не е да спира развитието на морската столица и допълни, че е готов на диалог с представителите на община Варна. Той покани кмета на Варна и администрацията на Общинския съвет да обсъдят бъдещите големи проекти.

По повод проблемните докладни записки Благомир Коцев коментира още: „Варненци трябва да знаят, че определени имоти ще бъдат продадени, а те са важни за градската среда. Като имот на улица „Девня“, където, евентуално, ще минава вторият Аспарухов мост или ще има пристанище.

Този район ще се развива и по-късно ще се наложи общината да обезщетява собствениците. Това показва, че не се мисли стратегически. Ако решим да не обжалваме в съда, ще бъдем много внимателни към това как се случват сделките с общинските имоти. Смятам, че голяма част от тези сделки биха били в ущърб на Варна“.

„Общината е намерила начин на заобикаля Общия устройствен план. Без да се спазват параметрите в него, се дава възможност за повсеместно строителство.

В момента общината няма списък със зелените площи, а те са задължени да го направят. Като няма списък, ние не знаем къде трябва да има зелена площ и, давайки на парче ПУП-ове, става така, че в крайна сметка се оказваме в едно бетонно гето“, коментира още областният управител.

Разселването на украинските бежанци, настанени в хотели във Варненско, трябва да приключи през следващата седмица, най-вероятно до 1 юли, съобщи още Благомир Коцев. Той уточни, че представители на Националния щаб за бежанците са във Варна и след като уточнят всички подробности, ще бъде съобщено как ще протече самото разселване.

„Около 20 хиляди са бежанците, които трябва да бъдат изведени от хотелите. Около 400 хотела вече са изявили желание да приемат избягалите от войната хора.“, каза още Благомир Коцев.

Коментари

Бййъъът ( преди 1 година )
Варна не може да стопанисва щом въстановява 140 декара
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна