IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
08:45 | 18 юни 2022
Обновен: 05:24 | 28 март 2024

Положиха кила на новия патрулен кораб за ВМС

"Храбри" ще бъде готов през 2025-а година

По материала работи: Ставри Таргов
Положиха кила на новия патрулен кораб за ВМС

Снимка радио Варна

България отново е на световната карта на военното корабостроене. Това заяви във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който заедно с президента Румен Радев, с министър Драгомир Заков и с командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов участваха в церемонията по полагането на кила на новия патрулен многофункционален кораб за ВМС в завода на МТГ "Делфин" край Варна.

Първият кораб ще бъде готов през 2025-а година, съобщи радио Варна.

Адмирал Ефтимов е категоричен, че сътресенията в държавата няма да попречат за изпълнение на плана за строителство, както и за увеличение на бюджета на армията до 2% от БВП.

Строителството на патрулните кораби позиционира решително България на картата на военното корабостроене в световен мащаб. България се завръща с ясно изявени позиции и амбиции. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на церемонията по полагането на кила на новия многофункционален патрулен кораб за ВМС "Храбри". Той посочи, че това е историческо събитие с огромно значение за бъдещето на България.

Той каза още, че войната в Украйна и растящото значение на Черноморския регион изискват да имаме нови способности за контрол и защита.

Коментари

Новини Варна