IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:10 | 24 август 2022
Обновен: 03:20 | 29 април 2024

Областният събра кметовете за изборите във Варненско

В навечерието на вота ще има тестово гласуване

По материала работи: Ставри Таргов
Областният събра кметовете за изборите във Варненско

По инициатива на областния  управител на Област с административен център Варна - Марио Смърков и във връзка с насрочените на 2 октомври 2022 г. избори за Народно събрание днес от 13.00 часа в сградата на Областна администрация Варна се проведе работна среща с кметовете на общини на територията на региона и районните кметства на община Варна.

На нея бяха обсъдени готовността на всяка една община на територията на област Варна за участие в изборния процес, създаване на предпоставки за стимулиране участието на по-голям брой  избиратели.

Целта на срещата е оказване на съдействие от страна на Областна администрация Варна и предприемане на конкретни мерки за създаване на необходимата организация, съответстваща на изборното законодателство за осигуряване нормалното и прозрачно протичане на изборите.

Кметовете на общини споделиха своите впечатления и постъпилите сигнали от предходни избори, най-вече свързани с извозването на бюлетините и протоколите от СИК, находящи се извън територията на гр. Варна до РИК в морската столица.

Посочени бяха  основни причини за спад в активността на гласоподавателите, преди всичко страха от машините, както и намаляване броя на гласоподавателите в отделни населени места. Областният управител на Област с административен център Варна Марио Смърков, увери присъстващите на срещата, че за преодоляване на проблема ще бъде организирана разяснителна кампания от служители на Областна администрация Варна,  общинските администрации и членове на СИК.

Идеята е да бъдат обучени хората, които се притесняват от машинното гласуване на предстоящия вот, по-възрастните и гражданите, които нямат опит със смарт устройства, както и онези, които се чувстват неуверени и се притесняват да гласуват с машини, да се възползват от възможността за тестово гласуване със специализираното устройство.

Коментари

Новини Варна