IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:20 | 23 септември 2022
Обновен: 14:10 | 26 март 2024

Военните засилиха наблюдението по източната ни граница

Поводът - обявената частична мобилизация в Русия

По материала работи: Ставри Таргов
Военните засилиха наблюдението по източната ни граница

Страната ни е засилила наблюдението на източната граница, заяви военният министър Димитър Стоянов. А от външното ни министерство осъдиха референдума в части от Украйна.

Решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация, притеснява и външното ни министерство.

„Последните новини от Москва не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши опасения и в съчетание с ядрената риторика, която вече се изговаря и т.нар. референдуми. Тези събития говорят за нуждата от категорична подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, заяви Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Остро България застава и срещу референдума в 4 области в Украйна.

„Четирите области - Донецка и Луганска, части от окупираните Херсон и Запорожие, са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В международен план те няма да бъдат признати. Те са единствено опит да се легитимира военната инвазия на Русия, както да се променят със сила международно признатите граници”, заяви още зам.-министърът.

А това със сигурност ще изостри конфликта, смятат от външното ни министерство. Въпреки че няма пряка заплаха за страната ни, от отбраната напомниха, че армията ни е в постоянна бойна готовност.

„Българската армия е в постоянна бойна готовност. Няма нещо чрезвичайно в армията. Това, което сме направили, е, че сме засилили наблюдението на източната част на страната. Армията освен ежедневната си дейност е и на границата, тя е в Каравелово. Армията е там, където трябва да бъде”, заяви Димитър Стоянов, цитиран от Нова.

Коментари

Новини Варна