IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
15:02 | 4 юни 2015
Обновен: 21:44 | 23 април 2024

И българите в чужбина ще гласуват на референдум

Депутатите приеха на първо четене промени в закона

По материала работи: Златина Добрева
И българите в чужбина ще гласуват на референдум

И българите в чужбина вече ще могат да гласуват на референдум. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за допитване до народа, внесени от ГЕРБ. С новите текстове беше уреден законодателно и въпросът със съвместното провеждане на избори и референдум.

Изненадващо обаче мнозинството в парламента не облекчи изискванията за провеждане на референдум и за легитимност на резултатите. Въпреки всеобщото мнение, че сегашният закон прави допитването неработещо, не бе прието предложението на Реформаторите, АБВ и "Атака" да се намали броят на подписите, нужни за предизвикване на допитването.

РБ и АБВ поискаха не с 200 000 подписа, както е в момента, а със 150 000 гражданите да задължават парламента да обсъди искане за референдум.

Двете формации предлагаха и задължителното насрочване на референдум да става с 300 000 подписа, а не с 500 000 както е сега. "Атака" настояваше за още по-драстично намаляване на броя.

Мнозинството отхвърли и предложението референдумът да е успешен, ако в него са участвали повече от половината избиратели. Остана текстът допитването да е легитимно, ако в него гласа си са дали най-малко толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. /dnes.bg

Коментари

Новини Варна