IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:00 | 20 май 2023
Обновен: 07:49 | 20 април 2024

От големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени 40%

Обектите, по които се работи сега, ще бъдат довършени

По материала работи: Ставри Таргов
От големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени 40%

От големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени 40 процента. Това стана ясно след среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, областния управител Марио Смърков, кмета на града Иван Портних, ръководителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на „Български ВиК холдинг“, съобщи радио Варна.

Планирането и проектирането е забавено и от осем обекта. През тази година ще бъдат изградени два, а останалите шест ще бъдат фазирани за следващия програмен период, без да се загубят средства.

Управителят на ВиК-Варна Веселин Русев каза, че обектите, по които се работи сега, ще бъдат довършени.

Министър Иван Шишков каза по повод зачестилите аварии на магистралния водопровод Варна-Златни пясъци, че проектът е на МРРБ от 2008 година, но документация липсва и в Министерството, и в Общината. "Затова в момента институциите започват да действат заедно", каза още министърът.

Скоро ще започне подмяна на 160 метра от стъклопластовата тръба с метална в участъка, където имаше вече две аварии. Финансирането ще е за сметка на ВиК-Варна и със заем от ВиК холдинга.

Кметът на Варна Иван Портних каза, че трябва да се направи обследване на целия водопровод, за да се констатира дали няма и други опасни участъци.

След срещата стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и Община Варна започват съвместен проект за ремонта на Аспаруховия мост. Общината ще финансира осветлението и ремонта на тротоарите на моста.

Министър Иван Шишков коментира и изграждането на автомагистрала „Хемус”, където за изграждането на първи, втори и трети ЛОТ ще бъде постигнато споразумение със строителните фирми.

Документацията за четвърти ЛОТ е в Народното събрание, тъй като в него има проблеми с незаконно строителство, а седми и осми ЛОТ ще бъдат разделени на три подлота.

Очаква се скоро да започне строителството на девети ЛОТ от автомагистрала „Хемус“. Що се отнася до изграждането на автомагистрала „Черно море“, Шишков каза, че предстои да бъде избрано окончателното й трасе, след което ще започне реалната процедура за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Министърът каза още, че до десет дни ще бъде взето решение за обектите в курорта "Златни пясъци", които според Иван Портних са незаконни.

Коментари

опетков ( преди 10 месеца )
Голям *** е това недоразумение, назначено за министър. "незаконното строителство" по лот 4 на Хемус се състои в прокарване на трасе и тук таме копане с багер. Няма направено реално никакво строителство. А още по-големият цирк е, че документи някакви били загубени както в министерството, така и в общината. И това се съобщава така между другото, като нормално явление.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна