IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:00 | 21 септември 2023
Обновен: 18:33 | 14 май 2024

В българската икономическа зона в Черно море няма руски военни кораби

Това потвърди началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

По материала работи: Ставри Таргов
В българската икономическа зона в Черно море няма руски военни кораби

В момента в българската икономическа зона в Черно море няма присъствие на руски военни кораби. Това потвърди началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Сливен, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев участваха в церемонията по откриване на реновираното инфекциозно отделение на военна болница, която е филиал на ВМА - София.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО, коментира адмирал Ефтимов:

"Ние засилихме наблюдението в тези морски пространства, след това се предприеха и мерки в колективен формат, т.е., беше повдигнат въпросът на ниво НАТО, за да получим подкрепа на ниво на ситуационната осведоменост.

Оттогава не сме наблюдавали влизане на руски кораби и наближаване в тази зона. И го потвърждавам към настоящия момент".

Адмирал Ефтимов коментира и кадрите по обезвреждането на дрона, открит край Тюленово, действията на екипа, човекът с потника и цигарата.

 "Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това, че военнослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно.

Другата седмица съм във Варна, имаме мероприятия по Черноморието, ще говорим с момчето. Ако заслужава награда – ще изпушим по една цигара с него и ще го наградим.

Ако има нещо да го правим, пак ще изпушим една цигара. Надявам се да си е направил личните изводи".

Няма окончателно решение за изграждането на инфраструктура за настаняване на военни от съюзническите сили край Ямбол.

Предложението е тя да бъде изградена в имот на българската армия край Кабиле, каза в Сливен министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод намеренията на министерството да бъде изградена жилищна и спомагателна инфраструктура.

Очаква се там да бъдат настанени над 1500 военнослужещи от многонационалната бойна група.

Министър Тагарев обяви, че решението за финансиране на строителството на въпросните жилища вероятно ще бъде взето от Народното събрание.

В отговор на гражданското недоволство срещу настаняването на съюзнически военни край Ямбол, министърът каза:

"Хората, откъдето и да са, където имаме разположена такава инфраструктура, не трябва да се притесняват, тъй като така или иначе не само многонационалната бригада, която ще бъде разположена в този нов обект, но и цялата наша армия представлява интерес за един евентуален агресор".

Военният министър обяви още, че няма нарастване на опасността за страната, свързана с войната в Украйна:

"Глобално погледнато към настоящия момент рискът не е повишен. Това не означава, че рисковете от инциденти, преднамерени или непреднамерени действия, които могат да засегнат наши територии или наши обекти, са изчезнали.

Има такива рискове и те са свързани най-вече с провокативните действия на Русия в Черно море", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна