IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
15:21 | 21 юни 2015
Обновен: 19:05 | 21 април 2024

Реформаторите издигат Чавдар Трифонов и Стилиян Гроздев за кмет на Варна

Миглена Кунева посочи данни за изборен туризизъм във Варненско

По материала работи: Деян Михайлов
Реформаторите издигат Чавдар Трифонов и Стилиян Гроздев за кмет на Варна

Във Варна има издигнати кандидатури на Чавдар Трифонов и Стилиян Гроздев. Това заяви в Добрич депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Ще направим всичко да стигнем до единна номинация. Някъде ще подкрепим действащи кметове, в други градове има по повече номинации от различните партии в блока, но ще направим всичко да стигнем до единни кандидатури навсякъде, за да разширим влиянието на РБ в местната власт чрез участие с кандидати за кметове и съветници.

 

На брифинг във Варна на ръководството на "Движение България на гражданите" вицепремиерът и лидер на партията Меглена Кунева говори и за изборния туризъм, и за изнесените от ГРАО данни за ръст на фалшивите адресни регистрации. От ДБГ посочиха, че очакват МРРБ, кметовете и областните управители да подходят отговорно като служебно заличават адресните регистрации, направени в нарушение на закона, и през 10 дни да оповестяват публично докъде е стигнал процесът. Кунева цитира данни за Аврен, където има заплашително високо ниво на изборния туризъм, според които при 7 хиляди души население, вече има 12% ръст на жителите за периода май - ноември 2014, т.е. с около 900 нови души или общо завишение на регистрираните с 1500 души за 1 г. 


Кунева подчерта, че е недопустимо да има е 278 % ръст в новите адресни регистрации. Тя добави, че във Ветрино при 5 хиляди души население, увеличението е с 270 души, т.е. около 3 пъти повече в сравнение с миналия 6-месечен период, а във Вълчи дол при 10 хиляди души население увеличението е 5 пъти в сравнение с миналия 6-месечен период, т.е. с 470 нови души. Зеленогорски добави, че е внесен законопроект на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, който да позволи служебно заличаване на незаконните адресни регистрации и да завиши глобите към кметове и кметски наместници, които позволяват твърде много хора да се регистрират на един адрес. Надяваме се да минат и на второ четене и да спрем така изборния туризъм, каза още Зеленогорски.

 

Коментари

Новини Варна