IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:46 | 25 юни 2015
Обновен: 09:35 | 16 април 2024

Парламентът отложи с месец поскъпването на тока

Новият регулаторен период ще започне от 1 август

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът отложи с месец поскъпването на тока

Депутатите окончателно отложиха с един месец поскъпването на тока. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката, с които новият регулаторен период ще започне не от 1 юли, а от 1 август.

Според вносителите на предложението от ГЕРБ, ако се отложи с един месец срокът за вдигане цената на електроенергията, ще се финализира наредбата за облекчение до 85 процента за зелената компонента, ще се съкратят административните разходи в държавната енергетика с 10%, а Агенцията за държавна финансова инспекция ще приключи проверките в сектора за зелените мощности и ще се установи дали там не се дава свръхдържавна помощ.

До спешните законодателни промени се стигна, след като бизнесът заплаши с протести заради планирания скок на цената, а премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще протестира с тях.

Новият модел на ценообразуване, приет от КЕВР и отложен сега с месец от парламента, предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели – между 13 и 20%.

Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна