IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:43 | 26 юни 2015
Обновен: 09:32 | 16 април 2024

Карадайъ на прокурор заради държавния апартамент

Депутатът определи случващото се като "активно мероприятие“

По материала работи: Златина Добрева
Карадайъ на прокурор заради държавния апартамент

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ отива на прокурор заради държавен апартамент, който е купил на доста по-ниска от пазарната цена.

Решението да бъде сезирано обвинението е взето единодушно от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Случаят с Карадайъ е от 2003 г., когато той е бил зам.-директор на Агенцията за следприватизационен контрол. Тогава е купил апартамент на много по-ниска от реалната му стойност. Данъчната оценка на жилището е била 54 881 лв., а продажната му стойност е 24 654 лв.

Областният управител на София-област по това време Росен Владимиров, който беше съпартиец на Карадайъ, дори е предложил за държавното жилище да се платят 25% с реални пари, а останалите 75% - в компенсаторни записи. По това време тяхната стойност е била между 0,18 и 0,30 лв, което означава, че Карадайъ си е купил апартамента за около 11 000 лв.

Карадайъ вече увери, че всичко е било напълно законно, а от ДПС видяха опит да се упражнява политическа репресия върху него, припомня dnes.bg.

Комисията за борба с корупцията е взела и решение да изиска информация от всички областни управители за периода от 1997 г. до сега за това кой е купил апартамент на безценица, съобщи още председателят й Валентин Николов от “Атака“.

Той увери, че след това тази информация ще бъде оповестена публично, за да се знае кой с колко е ощетил държавата.

Проверката ще обхваща лицата, които заемат публични длъжности по високите етажи на властта – депутати, областни управители, техни заместници.

Мустафа Карадайъ, който е член на комисията за борба с корупцията, пък е поискал от Николов да му осигури преводач, след като пръв за това се обяви Валентин Касабов от ПФ.

"Онова, което говори е нито български, нито турски. Каза, че иска преводач, но не уточни от какъв език", добави Касабов.

Карадайъ определи това като "активно мероприятие“.

"Един от вносителите на сигнала каза, че е убеден, че всичко около това активно мероприятие, е в рамките на закона и направи предложение да се дадат материалите на прокуратурата. За такъв род поведение има ясен текст в Наказателния кодекс“, коментира той, но отказа да уточни кого визира и прати журналистите да четат стенограмата от заседанието на комисията.

Коментари

Новини Варна