Варна 16°
fallback
Политика
21:57 | 30 юни 2015
Обновен: 12:15 | 30 април 2024

В България почти няма риск от терористичен акт, смятат английски експерти

Лондон предупреди британските туристи в кои страни да не летуват заради риск от нападение

По материала работи: Слав Велев

В България почти няма риск от терористичен акт, смятат английски експерти, които направиха анализ кои европейски страни са под най-голяма заплаха. Причина за изследването са плановете на британските туристи да летуват зад граница, които те започват да преосмислят след трагедията в Тунис, където на плажа загинаха повече от 30 техни сънародници.  

Франция също изпита ужас миналата седмица след като избухнаха бунтове из цялата страна и мъж бе открит обезглавен. Всичко това бе определено като резултат от терористична атака над фабрика в предградията на Лион.  

След тези трагични случаи Външното министерство на Великобритания разпространи информация относно това кои страни в момента са рискови по отношение на туризма. Европа и околните региони са много популярни сред британските туристи, но определени зони са със статут „висок риск“ заради терористични актове, които са се случили там.  

Страните с най-висок риск от атаки над посетители са Испания, Франция, Турция, Тунис и Египет, макар че не всички региони в тях са обявени за опасни.  

Зони със средно ниво на риск са Германия, Италия и Гърция заради засилената заплаха от терористични атаки глобално срещу интересите на Обединеното Кралство и британските граждани, както и от групи и личности мотивирани от конфликтите в Ирак и Сирия.  

Лондон определя България, Португалия, Австрия и Хърватия за зони с основно ниво на риск, което е две степени по-безопасно от първите две групи. Единствената държава посочена от британското външно министерство, като безопасна е Швейцария.  

Самата Великобритания носи етикета „страна с високо ниво на риск от тероризъм“, според данните на Обединения център за анализ и защита от тероризъм към MI5.

The Daily Mail, fbr.bg

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback