IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:53 | 9 юли 2015
Обновен: 18:59 | 16 април 2024

Затвор и конфискация за трафиканти на бежанци искат Патриотите

Депутати внесоха поправки в Наказателния кодекс

По материала работи: Златина Добрева
Затвор и конфискация за трафиканти на бежанци искат Патриотите

Каналджиите, които организират нелегалното преминаване на чужденци у нас срещу пари, да бъдат наказвани със затвор и конфискация, предлагат Патриотите.

Петима депутати на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов внесоха поправки в Наказателния кодекс, с които настояват за това. Ако измененията минат, затвор чака и митничарите, които помагат на бежанците.

Според новите текстове всеки, който с цел да набави за себе си или друг имотна облага, подпомага чужденец да премине през територията на страната, ще лежи в затвора от 1 до 6 години и ще плаща глоба от 1000 до 5000 лева.

Наказанието нараства до 10 години затвор, ако престъплението е извършено с транспортно средство - моторно, въздухоплавателно или друго. Тогава се предвижда и отнемането на камионите и колите, обясни един от вносителите на промените Емил Димитров-Ревизоро.

Наказанията се увеличават, когато в каналите за бежанци участват и длъжностни лица. Внесените поправки предвиждат от 3 до 12 години затвор и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и конфискация на част или цялото имущество, когато каналджийството е в съучастие с длъжностно лице, възползвало се от служебното си положение.

"В София при проверени хиляда бежанци, поне двеста от тях са без документи. Те не са дошли с космически кораб, някой ги е доставил, дошъл е с камион, такси, кола, организирал е тяхното преминаване. Тези хора трябва да носят отговорност и санкция", обясни Димитров.

Той изрази убеденост, че измененията ще бъдат подкрепени от мнозинството и ще минат през пленарната зала. Мотивът на Патриотите за поправките са увеличаващият се миграционен натиск и повишаване на броя на нелегалните емигранти.

Коментари

Новини Варна