IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
14:47 | 12 юли 2015
Обновен: 23:39 | 16 април 2024

Социалистите притеснени от санирането

Красимир Янков: Заставаме зад искането на оставка на МВР-министъра Румяна Бъчварова

По материала работи: Борис Проданов
Социалистите притеснени от санирането

Народните представители от БСП Манол Генов и Красимир Янков дадоха пресконференция във Варна, на която изразиха сериозни притеснения относно програмата на правителството за саниране.


Според Янков националната програма трябва да намери своето продължение независимо от това кой управлява.


“И ние от БСП сме залагали в програмата си за стари периоди санирането на жилищата българските граждани – общоприетите панелни блокове. За да има продължения тази програма, то тя трябва стриктно да се спазват както нашите закони, така и изискванията на Европейската комисия. Припомням, че в началото на правилата беше пропусната частта ВиК инсталации. Благодарение на колегата Манол Генов това беше поправено, но само в общите части. Всички хоризонтални ВиК и канализационни системи са за сметка на отделните собственици. На срещи с тях възникнаха въпроси къде ще се доплаща”, каза Красимир Янков.


Той изтъкна, че като процедура конструктивната експертиза е начало на самата процедура преди санирането. В нея има т.нар. “граждански контрол” и е заложено проверка с публичен ресурс на 10% на сглобки, шайби и прочие. Ако в тези 10% има износване над 30%, следва обследване на нови 10%. И ако собствениците на отделната сграда искат пълен анализ за конструктивното състояние на блока, ще доплащат.


При изпълнението на санирането също могат да възникнат ситуации, в които се доплаща, добави Янков. Това ще става при необходимост на допълнителни мероприятия, които не са посочени в конструктивната експертиза.


Общината има ангажимента за изпълнението на санирането, но гражданите се притесняват кой ще налага контрола и дали ще доплащат.


Надзорът също се избира от местната власт, която има много права, обясни още Красимир Янков. Той коментира възможността да се “пести” от материали и недобросъвестно да се печели от разликата в цените – има дюбели от 20 стотинки до 1 лев. Според Янков гражданите се опасяват, че независимата експертна оценка също ще трябва се доплати при приемането на строително-монтажните дейности.


“Във Варна жилищни сгради (около 70) са били с търговски обекти към някогашното предприятие “Лазур”, които сега са продадени заедно с търговската площ. По програма тази собственост участва в сдружението, но си плаща изпълнението за енергийна ефективност. Площите са отдадени под наем и собствениците нямат интерес да плащат. И ако се стигне до дело, нещата се проточват във времето”, посочи частен пример Красимир Янков.


“45 са сдруженията за Варненска област, които са подали документи за договор. 23 имат подписани контракти, но не се е стигнало до откриване на банкова сметка и свикване на комисия, което значи, че усвояването на средства няма да почне преди догодина”, убеден е Янков.


Колегата му Манол Генов изказа още по-големи опасения за старта на санирането.


“Неясен е източникът на финансиране. 1 млрд. лв. трябваше да бъдат преведени за сдруженията на собствениците на сдруженията, но това не става. Искаме да се ускори този процес, както и да предпазим гражданите от подводни камъни в методиката”, каза Генов.


Той обясни защо БСП няма да подкрепи промените в Конституцията и съдебната реформа.


“Не се противим само и само защото сме опозиция. Оказва се, че вносителите на законопроекта смятат за най-важно разделянето на ВСС на две колегии – прокурорска и съдийска. В тях трябва да има по 7 представители със засилване на политическото представителство в прокурорската квота и намаляне в съдийската. Това по същество е опит политизиране на прокуратурата. Нека да си признаем – политиците винаги са имали желание да влияят на съдебната система. Затова и сега имаме 25-членен състав на ВСС с 2 квоти по 11 на различните колегии, от Парламента, тримата председателите на съответните съдилища, под ръководството на правосъдния министър… В повечето държави и прокуратурата, и съда са синоним на обективност, на справедливост. А предлаганите промени не дават и намек за подобен респект пред обществото”, каза Манол Генов.


Красимир Янков не скри, че застава зад искането на полицейските синдикати зад оставката на МВР-министъра Румяна Бъчварова.


“Още от самия избор тя не се справя. Оставката на Румяна Бъчварова е поискана от синдикалните организации. Ние заставаме зад исканията на редовите полицаи. И ако се приеме, че това е политическо искане – да. Ние искаме Румяна Бъчварова или да влезе във функциите си на министър на вътрешните работи или да освободи поста. А не да бъде параван на процеси в МВР, които ще повлияят на работата на ведомството в бъдещи периоди”, изтъкна той.


За местните избори Янков не коментира конкретни имена за кандидат на БСП за кмет на Варна.


“Има различни срокове за номинации. Някои решения могат да бъдат взети и септември. Трябва да се прецени, които са тези кандидати, които имат виждане за управление на общината. Може да имаме кандидати, които са партийно оцветени, или варианти с наша подкрепа за обществени личности, съобразили се с нашето решение за управление. Включително и след І тур. Очаквам много балотажи, гражданите имат възможността да правят своя избор в среда с много кандитати”, каза още Красимир Янков.

 

Коментари

Новини Варна