IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
08:47 | 14 юли 2015
Обновен: 17:20 | 16 април 2024

Парламентът избира управител на БНБ

Кандидатите са четирима

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът избира управител на БНБ

На извънредно заседание парламентът ще избере управител на Българската народна банка. Кандидатите за поста са четирима.

Бисер Манолов е предложен от Парламентарната група на Реформаторския блок, Виктор Йоцов е издигнат от АБВ, Григорий Вазов е предложение на Патриотичния фронт, а Димитър Радев е номиниран от ГЕРБ, както и от реформаторите.

По време на изслушването си в парламентарната Комисия по бюджет и финанси и четиримата претенденти за БНБ бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

За избран ще се смята кандидатът, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, посочва Дарик.

Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимия брой гласове, се извършва повторно гласуване, в което участват двамата, събрали най-много гласове „за”.

Ако и тогава никой от кандидатите не бъде избран с нужния брой гласове, Народното събрание ще трябва да открие нова процедура за избор.

От 10 юли предишният управител на БНБ Иван Искров официално е в оставка. Той я депозира на 23 юни с писмо до председателя на Народното събрание.

Коментари

Новини Варна