IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
11:26 | 14 юли 2015
Обновен: 02:14 | 25 април 2024

И от ГЕРБ харесаха Мая Манолова за омбудсман

Реформаторският блок още умува

По материала работи: Златина Добрева
И от ГЕРБ харесаха Мая Манолова за омбудсман

"Аз бих подкрепил Мая Манолова за омбудсман", заяви шефът на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пред БНТ.

Такава беше и позицията на депутатът от БСП Чавдар Георгиев.

Димитър Делчев от Реформаторския блок уклончиво се въздържа от категорично мнение и заяви, че очаква всички кандидатури за поста.

Това се очаква да стане до края на седмицата, след като преди дни депутатите стартираха процедурата по избор на национален омбудсман.

Номинациите могат да правят, както парламентарните групи, така и отделни депутати.

5-годишният мандат на сегашния омбудсман Константин Пенчев изтича през есента. Още преди няколко месеца той обяви, че ще се бори за втори мандат и обясни, че ако получи покана да остане на поста, ще я приеме. Досега обаче такава все още няма.

Според приетите от депутатите правила кандидатите за национален омбудсман ще бъдат изслушани първо от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента. След това Народното събрание ще гласува тайно и с бюлетини за новия народен защитник.

Вотът ще се проведе по всички правила на тайния избор. За него ще отговаря комисия от девет депутата, а избраниците ще отбелязват със знак Х предпочитания кандидат, пояснява dnes.bg.

За избран ще се смята този претендент, който е събрал повече от половината гласове. Ако такъв няма, ще се проведе балотаж между първите двама кандидати.

Коментари

Новини Варна