IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
11:10 | 16 юли 2015
Обновен: 15:07 | 17 април 2024

Депутатите ни готови да кажат OΧΙ на Гърция

Няма да даваме пари на закъсалата ни съседка

По материала работи: Златина Добрева
Депутатите ни готови да кажат OΧΙ на Гърция

Парламентът е готов официално да изрази несъгласие с искането на Европа България да даде пари за спасяването на Гърция.

Вчера Европейската комисия потвърди, че ще поиска от България и останалите страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 милиарда евро.

Премиерът Бойко Борисов реагира и обяви, че България не е съгласна с това искане.

"Премиерът и финансовият министър изразиха вече позиция. Ако се наложи, и парламентът ще я подкрепи", каза днес в Народното събрание шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от dnes.bg.

Депутатът от ГЕРБ коментира и критиките към новия управител на БНБ заради решението му да запази двама от досегашните подуправители - Димитър Костов и Калин Христов. Вчера Реформаторският блок обяви, че няма да подкрепи Костов, защото е бил зам.-министър в кабинета на Жан Виденов.

Днес Стоянова обаче припомни, че той е бил и в кабинета на Иван Костов.

"Същото беше и за Димитър Радев, но той е бил зам.-министър в шест правителства с различни цветове. Така е и с Митко Костов. За мен е некоректно отново да се поставят етикети, вадейки само един факт, защото всеки човек преди всичко е професионал и това е причината да е бил зам.-министър в правителство и на Костов, и на Жан Виденов", каза Стоянова.

Тя обясни и че не трябва да се прехвърля вината на един от подуправителите, който не си е вършил работата, върху другите.

Менда Стоянова похвали Калин Христов за стабилността на валутния борд и увеличаване на валутните резерви по време на страшната финансова криза.

Шефката на бюджетната комисия подкрепи и призива на премиера министрите, които искат пари, да подават оставки. Стоянова припомни, че в държавния бюджет беше заложено намаляване на разходите във всички бюджетни организации с 10%.

"Целта беше чрез натиска на бюджета и лева всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират разходите за администрация. Едни министри го правят, други министри не го правят", каза депутатът. Тя прогнозира, че тези, които не правят реформи, вероятно ще поискат пари в края на годината, защото няма да имат за заплати.

"Това им каза вчера Борисов - няма да давам пари, ако вие поискате пари за заплати накрая, ще си депозирате оставката, защото не сте си свършили работа", разясни Стоянова.

Тя обясни, че един от министрите, които не правят реформа, е военният. Отличници пък били министрите на икономиката и земеделието. Стоянова не коментира въпроса за заплатите в БНБ и прогнозира, че новият управител ще предложи промени в закона за централната банка наесен.

Коментари

Новини Варна