IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
18:22 | 17 юли 2015
Обновен: 14:14 | 27 април 2024

Миков и Танева в спор за крави и мляко

Това стана на днешния парламентарен контрол

По материала работи: Борис Проданов
Миков и Танева в спор за крави и мляко

Гледала ли е министърът на земеделието и храните крави през живота си и осъзнава ли, че ни чака бедствие в млечното говедовъдство. Догодина в България няма изобщо да се гледат крави, ако българското правителство не предприеме целенасочена политика и истински мерки във връзка с ниските изкупни цени на млякото.


Това предупреди лидерът на БСП Михаил Миков от министъра на земеделието и храните Десислава Танева по време на днешния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.


Според Миков причина за катастрофата в сектора са отпадането на квотите, по-високите субсидии за други европейски производители и като "черешката на тортата" - санкциите срещу Русия и контразабраната за внос на българско мляко на руския пазар. "Над 100 000 са малките и средни ферми в България, този сектор дава прехрана на много хора, които нямат друг шанс да оцелеят", посочи лидерът на БСП.


"Пред Европа отчитате, че средната цена е 25 евроцента, но трябва да им кажете, че това е отчетната цена за най-големите фермери, а в същото време средно за Европа цената е 31 евроцента. Ако не приемете спешни мерки, хората ще продадат и ще изколят кравите ще се регистрират за помощи в държавата", предупреди Миков.


Чака ни бедствие в млечното говедовъдство, предупреди той. Този въпрос е бил поставен от депутати от БСП, но промяна няма и цените остават такива, като същевременно продължава да се вкарва евтино мляко от Унгария от Полша, както и сухо мляко. "Какви мерки ще предприемете", попита настоятелно Миков.


"В сектор "мляко" положението е много тежко и то е такова не само в България - тежко е в целия Европейски съюз. Всички видяхме преди няколко дни, че освен в България мляко по асфалта се излива дори във Франция", каза в отговор Десислава Танева и обясни, че тази ситуация е започнала още от средата на 2014 година. Тя е следствие основно на два фактора - отпадането на млечните квоти, като страните свръх производителки имат ръст на производството поради липсата на ограничителен механизъм, а също така и на намаленото пазарно търсене на мляко в ЕС и в света изобщо.


За месец май 2015 цената е по-ниска с 24% спрямо цената една година по-рано, а статистиката за юни показва 26 евро за 100 килограма, като наистина това важи за фермите първа категория, които са около 4000, а малко над 12 000 са останалите ферми.


"Не мога да споделя вашето мнение, че нищо не сме направил, дори напротив - взехме решение за подкрепа общо с 26 млн. лева държавна помощ през май. Бяха платени 100 лева на крава и 7 лева за овца майка и коза майка", каза земеделският министър. Извън тази държавна и извънредна помощ са предприети и други мерки, законодателни промени в интерес на животновъдите и т.н.


Очаква се одобрение и на наредбата за директни продажби, за да може производителите, които не са първа категория, да могат да излязат директно на пазара при облекчени условия. Освен това се рестартира схемата "училищно мляко", като се предвижда по-голям бюджет за нея. "Предвиждаме да се потребят 2,5 млн. литра прясно мляко по тази програма", обясни министърът.


Лидерът на БСП не остана доволен от отговора, като според него всички това е казано още през март, но проблемът не се решава. "Това, което сте заделили като средства, се пада по 0,03 стотинки помощ за литър мляко. Не три стотинки, не една стотинка, а 33% от стотинката - това е подигравка", подчерта той. Миков попита Танева дали знае как се гледа крава и какво означава 0,03 стотинки на литър като обяви, че той го е правил и не се срамува от това.


Вторият принципен въпрос е относно признатите загуби за България от затварянето на руския пазар, които са 80 млн. лева. "Това са само директните загуби. Има ли правителството методика за индиректните загуби", попита той. Другият принципен въпрос е защо все още с Китай не е договорено сертифицирането на българските млечни продукти, каза Миков и посочи, че за да се влезе на китайският пазар, където има търсене, се изискват политически усилия.


"Незабавно въведете забрана за внос на чуждо сухо мляко", призова още той. "Европа щяла да предприеме наказателна процедура? Ами да предприеме, след като субсидиите в ЕС са три пъти по-високи...", добави Миков. В противен случай в България догодина крави няма да се гледат и това е въпрос към цялото правителство, не само към МЗХ.


"Похвално е, че сте се занимавали с говедовъдство, но очевидно времето не е било достатъчно, за да го разберете добре", отговори Танева. Тя оспори изчисленията на Миков, че 100 лева на млечна крава прави 0,03 на литър мляко. 100 лева представлява малко под 50% от годишното плащане, което се е получавало до момента по националния бюджет и това са максималните възможности. "По никакъв начин статистиката в общността не сочи да се получават 3 пъти по-високи субсидии за млечна крава. Това категорично не е вярно, нещо повече - има страни с по-ниска подкрепа", каза тя.


Отделно според Танева България няма никакъв начин, по който да забрани вноса на сухо мляко с произход от общността, тъй като пазарът е единен. "Не става въпрос за наказателна процедура, а изобщо за възможност да се наложи практически такава мярка", каза министърът и призова Миков да не говори от парламентарната трибуна като на предизборен митинг.

Коментари

Новини Варна