IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
14:22 | 19 юли 2015
Обновен: 12:28 | 25 април 2024

Борисов вярва, че важните стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени

Премиерът се среща извънредно с лидерите на партии, за да обсъдят промените в Конституцията

По материала работи: Слав Велев
Борисов вярва, че важните стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че вярва, че трите важни стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени. В Кричим, където заедно с министър Ивелина Василева откри пречиствателна станция, министър-председателят коментира съдебната реформа, информира БТА, цитирана от Дарик.

„В парламента се прие стратегията ни и то с голямо мнозинство. Аз лично съм разговарял с лидерите на политически партии тогава и затова тя се прие с голямо мнозинство. Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че другият петък ще бъде гласувана на първо четене”, каза той пред журналисти.


Премиерът съобщи още, че именно заради това и утре има срещи, и във вторник с някои от лидерите на партии. След разговорите той се надява, че в петък на гласуването на промяната на Конституцията за трите важни, основни неща, които ще са една много важна стъпка в правилната посока и важна и за България, и за Брюксел, всичко ще е наред.

 

Бойко Борисов изброи важните акценти в реформата. Това са разделянето на ВСС на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, усилване на ролята на съдебния инспекторат. 

 

„В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението - РБ, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната”.

 

Премиерът Борисов допълни, че в понеделник в 12.00 ч. има среща в парламента с Георги Първанов и неговата група. Във вторник сутринта вероятно ще разговаря с ДПС. С председателя на парламента Михаил Миков няколко пъти е разговарял по темата, но ако се наложи, ще го потърси официално.

Коментари

Новини Варна