IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
17:47 | 19 юли 2015
Обновен: 01:32 | 20 април 2024

Левицата твърдо против по-късното пенсиониране

Иска се чистка в управителното тяло на БНБ

По материала работи: Борис Проданов
Левицата твърдо против по-късното пенсиониране

"Пакетът от промени в социалната сфера, които правителството внесе, отново е поставен под натиска на реформаторите за това дали АБВ ще подкрепи промените в Конституцията“, каза депутатът от БСП Дора Янкова в интервю за БНР.


Динамиката на политическите пазарлъци в управляващата коалиция и извън нея ще покаже дали предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване ще се гласуват до 1 август, или ще останат за септември, заедно с Конституцията. Това ще проличи и от гласуването за Управителен съвет на БНБ, добави Янкова.


"Позицията на БСП против по-късното пенсиониране на мъжете и на жените е твърда“, посочи Янкова и припомни, че БСП се е запознала и с мнението на синдикатите.


След криза като тази с КТБ, заедно с управителя, е редно да бъде сменено и управителното тяло на БНБ, припомни Янкова позицията на социалистите.


"Премиерът и част от министрите, вкл. вицепремиерът Бъчварова, заявиха, че няма да участваме във финансовата помощ за Гърция, а след това, в петък, г-н Борисов дойде да уведоми Народното събрание, че е необходимо България да подкрепи европейския стабилизационен механизъм“, припомни Янкова. Тя е категорична, че България трябва да спре да плаща грешките на богатите държави. "БСП е разтревожена от начина на функциониране на ЕС - на две скорости“, обясни народният представител. Според ЕС българите трябва да са солидарни по всички въпроси и плащат висока цена за това, а реално по много важни въпроси стоим в предверието, посочи Янкова. «Ние сме наясно, че много малка част от тези пари ще отидат за стабилизиране на гръцките банки, а голямата част от тях ще бъдат върнати като кредити“, каза още Янкова.


Помолена да коментира ситуацията в Гърмен и изявленията за вината на кмета на селото, Янкова заяви, че винаги преди избори правителството прехвърля проблемите на кметовете, но въпросът за домовете на българските роми, социалния им статус, образованието и бъдещето на българския народ е проблем на цялата нация и на всички институции. «Никой не трябва да бяга от своята отговорност“, категорична е тя. Янкова даде пример с ромите, които са идвали при нея като кмет на Смолян, за да им бъде дадена постоянна работа и по този начин да могат да довършат строежа на своите къщи. «След като институциите дават сигнал, че искат да приобщят тези хора към обществото, следващите управляващи не трябва да громят всичко постигнато с политически популизъм“, заяви Дора Янкова.

Коментари

Новини Варна