IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
15:23 | 21 юли 2015
Обновен: 23:18 | 16 април 2024

ГЕРБ оттегли идеите си за референдума

Основен противник на оттеглените предложения беше ДПС

По материала работи: Златина Добрева
ГЕРБ оттегли идеите си за референдума

ГЕРБ се отметна от първоначалната си идея да свали прага за валидност на референдумите и остави действащите в момента текстове.

Според тях допитването до народа е легитимно, ако в гласуването са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори.

Единно мнение сред политиците и наблюдателите е, че това изискване прави референдумът неработещ. Заради това ГЕРБ внесе промени, с които предложи да свали прага на валидност и той да е в допитването да са участвали 40% от гласувалите на последните парламентарни избори плюс един.

Управляващите внесоха между първо и второ четене помени, с които, ако референдумът се провежда с други видове избори, праг за валидност дефакто няма.

Минути преди окончателното гласуване в пленарната зала обаче ГЕРБ се отказаха от идеите си и оттеглиха предложенията си. Така на практика те почти обезсмислят и инициирания от президента изборен референдум наесен.

Основен противник на оттеглените предложения беше ДПС. Партията на Местан беше против тях именно защото улеснявали допитването на Росен Плевнелиев, а движението е против него.

От ДПС са срещу президентския референдум, защото той иска задължително гласуване и смесена избирателна система, която според Местан ще доведе до еднопартийни управления за години напред.

"Направихме промени, които не променят нищо", така соцдепутатът Янаки Стоилов обобщи измененията в закона за референдумите.

Той припомни, че единственото им постижение е това, че дадоха възможност на българите в чужбина да гласуват в допитването.

По-рано днес депутатите намалиха броя на хората, които могат да задължат парламента да свика референдум - от 500 000 на 400 000. С отказа си да свалят прага за валидност обаче те обезсмислят това, казаха от опозицията, цитирани от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна