IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
10:23 | 24 юли 2015
Обновен: 01:48 | 20 април 2024

АБВ ще подкрепи промените в Конституцията

По материала работи: Златина Добрева
АБВ ще подкрепи промените в Конституцията

АБВ ще подкрепи на първо четене промените в Конституцията, които предстои да бъдат внесени, след като вчера парламентарно представените сили се разбраха, че ще оттеглят настоящия проект за поправките в основния закон и ще подготвят нов. Това съобщи лидерът на партията Георги Първанов, след спешно заседание на ръководството на политическата сила и парламентарната им група.

Той добави, че под проекта на новите поправки подпис от АБВ ще сложи само един депутат – председателят на парламентарната група Борислав Борисов.

Според него е възможно новият проект да бъде внесен от 180 депутати, каквато беше заявката.

"АВБ ще има един подпис на председателя на група, освен ако не достигнат 1- 2 подписа, но това вече е въпрос на технология", обяви Първанов.

Той беше категоричен, че неговите депутати няма да подкрепят на второ четене текстовете, които се отнасят до правомощията на пленума на ВСС и на двете колегии - съдийската и прокурорската.

По този въпрос вече е ясно, че ще бъде внесено искане за тълкувателно решение до Конституционния съд.

Подписката с питането до КС за тази част идва да покаже, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно, смята Първанов.

"Аз твърдя, че това не е редно от морално-политическа гледна точка, защото ние сме противници на това политкомисарите, т. е. тези, които политиците избират в съответната колегия, да доминират, или както е с този проект да блокират прокурорската квота", коментира лидерът на АБВ.

Георги Първанов призна, че не знае каква е цената на постигнатия вчера "исторически компромис" между ДПС и РБ./dnes.bg

Коментари

Новини Варна