IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
15:04 | 25 юли 2015
Обновен: 08:51 | 20 април 2024

Калфин: Промените в Конституцията не са съдебна реформа

В момента в България има мизерно ниски пенсии, коментира още социалният министър

По материала работи: Златина Добрева
Калфин: Промените в Конституцията не са съдебна реформа

Според социалният министър Ивайло Калфин, който е от коалиционния партньор на ГЕРБ – АБВ, предложените промени в Конституцията не са съдебна реформа, а са само подобрения на съществуващата система.

Министърът припомни по bTV, че от 25 г. страната ни получава критики отвън за политическо влияние върху съдебната система.

По думите на Калфин, проектът, който в петък събра 180 гласа, ще внесе само някакви подобрения в съдебната власт.

Той посочи, че едно от положителните неща е, че представителите на ВСС ще се избират пряко, а не от делегатските им представители, което по думите му, е много по-демократично.

„Увеличават се и функциите на Инспектората, което е много по-добре”, обясни Калфин, цитиран от dnes.bg.

Според него проблемът ни не е с разделянето на колегиите на две, а в това, че в прокурорската колегия прекомерно се засилва тежестта на политическата квота и на практика при разпределение 6:6, е блокираща.

Калфин посочи още, че системата има нужда от по-добра организация, ефективност и доверие.

„Действително доверие за това, че тя не подлежи на натиск, включително и политически. От 25 години ние получаваме забележки от Венецианската комисия, Европейски съюз и т.н. за политическо влияние в съдебната система. Няма как в прокурорската колегия политическото влияние да е блокиращо”, заяви Ивайло Калфин и добави, че не трябва да очакваме чудеса от тези промени в Конституцията.

Социалният министър се надява следващата седмица, която е последната работна за депутатите преди ваканцията, да бъдат приeти на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се правят сериозни промени в пенсионния модел.

"В момента в България има мизерно ниски пенсии", призна той.

По думите му предложената реформа ще доведе до увеличаване първо на новите пенсии и постепенно на старите. Калфин даде пример с жена на 40 години, която в момента се осигурява върху 650 лв. – по негови изчисления тя ще се пенсионира през 2040 г. с пенсия 1100 лв.

Коментари

Новини Варна