IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
11:33 | 7 август 2015
Обновен: 09:25 | 17 април 2024

Плевнелиев защити военни, сезира Конституционния съд

Не е съгласен с разпоредби в Закона за отбраната и въоръжените сили

По материала работи: Златина Добрева
Плевнелиев защити военни, сезира Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за защита на класифицираната информация и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

 

Едно от изискванията за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация е срещу лицето да няма образувано съдебно или досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

 

Според президента тази норма влиза в противоречие с правилото на чл. 31, ал. 3 от Конституцията на Република България, която предвижда, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

Плевнелиев посочва, че тя е и в несъответствие с Хартата на основните права на Европейския съюз и с Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, които установяват презумпцията за невиновност на всяко лице, обвинено в престъпление, до доказване на вината му в съответствие със закон.

 

Законът не прави разлика дали лицето има влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер или спрямо него е образувано наказателно производство.

 

Отказът за издаване и отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация, поради образувано наказателно производство, има за последица прекратяване на договора и освобождаване от военна служба на военнослужещия.

 

По този начин се ограничава и конституционно установеното право на труд.

 

Законът за защита на класифицираната информация не позволява да се прецени дали образуваното наказателно производство се отразява върху надеждността на лицето за работа с класифицирана информация, както и дали се застрашава националната сигурност, изтъква президентът.

 

По тази причина военнослужещият не разполага с ефективна защита, даваща му възможност да обори тези заключения, а търпи негативни последици от прекратяване на договора и освобождаването му от военна служба. Създаването на законови необорими презумпции, с които се ограничават конституционни права, каквото е и правото на труд, е недопустимо, посочва още Плевнелиев.

Коментари

Новини Варна