IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:06 | 8 август 2015
Обновен: 09:10 | 17 април 2024

Свиват месечното възнаграждение на депутатите

Ще взимат вече 2691 лв., без бонусите за комисии и постове

По материала работи: Златина Добрева
Свиват месечното възнаграждение на депутатите

Месечното възнаграждение на депутатите за работата им в НС се свива. Това става ясно от публикуваните вчера нови данни на НСИ за средната заплата в обществения сектор, на база на която се изчисляват и депутатските пари. 

 

Цифрите показват, че намалението ще бръкне в джоба на законотворците с по 12 лв. на месец, или колкото струва един обяд с бирата.

 

Според парламентарния правилник заплатите на народните избраници се равняват на три средни възнаграждения в публичния сектор, като се вземат предвид данните за последния месец на съответното тримесечие. Така депутатите досега получаваха 2703 лв. на база данните за март. 

 

Според публикуваните вчера показатели за юни обаче парите им ще бъдат преизчислени на 2691 лв. Намалението е минимално, но се явява поредната ножица през 2015 година. Парите на депутатите всъщност скочиха рязко в началото на 2014 година, когато бе отменено продължилото четири години замразяване на заплатите при размер от 2196 лв. От началото на тази година обаче средствата им постепенно намаляват, пише "Монитор".

 

Новото възнаграждение от 2691 лв. е само базовата сума, срещу която избраниците се разписват всеки месец, като в нея не влизат допълните средства за участие в различни звена на НС, както и за пост в парламентарната йерархия.

 


Парите набъбват с 15% за членство в комисия, каквото се полага на всеки законотворец. Шефовете на звената, както и на парламентарни групи, получават по 35% отгоре. На депутатите, които изпълняват и ролята на секретари, се полагат още 10% допълнително.

 

Заплатите на зам.-председателите на НС, които сега са рекордните 8 души, пък набъбват с по 45%. Шефката на парламента Цецка Цачева като първа сред равни получава 55% повече, или 4171 лв.

 

Със свиването на заплатите на народните представители обаче намаляват и надниците за куп други длъжности в държавния апарат, които са вързани с техните. 

 

Такъв е случаят и с премиерското възнаграждение, което се равнява с това на Цачева. Това означава, че след преизчислението заплатата на Бойко Борисов намалява от 4189 лв. на 4171 лв.

 

Свити ще бъдат и министерските възнаграждения, които по принцип са с 30% над депутатските. Сметките показват, че членовете на МС вече ще се разписват срещу 3498 лв., вместо досегашните 3514 лв.

 

Президентът Росен Плевнелиев, който получава двойна заплата спрямо депутатската, ще взема по 5382 лв. на месец, а не както до момента 5406 лв.

 

Намалени заради депутатските ще бъдат още заплатите на цял списък с шефове на комисии и агенции, на Сметната плата, ЦИК и други.

Коментари

Новини Варна