IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:23 | 23 август 2015
Обновен: 20:54 | 17 април 2024

Миков видя нови възможности пред България

Идеите му са по общите енергийни проекти с Русия

По материала работи: Деян Михайлов
Миков видя нови възможности пред България

Пресилено е да очакваме някакво спокойствие, особено когато виждаме мигрантския поток при проблема с бежанците, който съществуваше при действащи правителства. Очевидно надхвърляше границите на една страна и способностите на едно правителство да действа т.е. има големи процеси, в които едва ли можем да се оправдаваме с някакъв политически процес в някоя от съседните страни. Това каза пред БНР Михаил Миков, председател на БСП, по повод коментара на Бойко Борисов за съседните на България страни, които според премиера, се намират с ситуация на политическата криза.

Това е опит за създаване на една апокалиптичност, защото и в съседните страни има функционираща държава, има органи,има и институции, които действа и по никакъв начин не би трябвало това а се отразява сериозно на способността на нашето правителство да действа, посочи той. 
Лидерът на БСП Михаил Миков определи като пропаганден шум проверките по бензиностанциите и констатираните нарушения при продажбите и качеството на горивото:
За последните пет години господин Танов е шеф на митниците на четири от тях и изведнъж сега започват едни констатации сякаш някой е паднал от небето. А правителството излиза с пропагандната теза за мафии, истории и приказки - ами да се действа като има такива фактори. В крайна сметка става въпрос за едър бизнес, който обикновено стои зад десните правителства, както и зад нашето. 
Миков коментира и оставката на Алексис Ципрас, като я определи като логичен ход след противоречивото, според него, поведение на бившия гръцкия премиер по отношение на връзките с Европейския съюз, с финансовите договорености и дългът на Гърция:
Очевидно той стигна до едно решение, което е временно. В по-далечна перспектива за по-сериозните наблюдатели е ясно, че този дълг трудно ще се връща. 
По повод извънредните избори в Турция и Гърция и коментарите на българските наблюдатели на енергийния отрасъл, които прогнозираха, че именно това е променило отношението на руския президент Владимир Путин към страната ни по повод Южен поток, което той засвидетелства в свое изказване в Крим, председателят на БСП поясни, че няма нищо ново в това изявление:
Това изявление само препотвърждава една позиция, която почива на обективните реалности. България е член на Европейския съюз и НАТО. Смятам, че руските политици, включително и президентът, винаги са си давали сметка дори и тогава, когато е договарян Южен поток, дори тогава, когато са договаряни големите проекти. Става въпрос за интереси, които са общи - на Русия, на България и в крайна сметка и на Европейския съюз.
Тук не става дума само за "Южен поток", а и за онзи прекратен проект "Бургас-Александруполис" от предишното правителство на Борисов, който трябваше да запази монопола за пренос на петрол през Босфора за Турция, допълни още Миков.
Той поясни, че такива послания са добре дошли, особено след замразяването на отношенията с Русия, което се наблюдава в последната година:
Има шанс за размразяване с взаимна изгода като две абсолютно суверенни страни, едната от които член на ЕС. Мисля, че това е и послания към Европейския съюз, не само към България.
Ако се реализират всички тези перспективи, които бяха очертани наскоро - прекратяване на Южен поток, преносна газ през Турция, Гърция, Македония и Сърбия, това би отнело мястото на България като транзитна страна на Балканите при евентуални проблеми с преноса през Украйна. Сега има нова възможност, от която предполагам нашето правителство ще успее да се възползва, подчерта Миков.
Председателят на БСП поясни, че е добре и ЕС да промени позицията си също, защото тя в даден момент ощетява България. Същото е и по отношение за санкциите по отношение на Русия и съответните контрасанкции, които донасят тежки поражение на България, допълни Миков.
Миков коментира и предстоящите местни избори ще донесат на страната спад на доверието в институциите и в управлението. Това е големият въпрос, който някак си се подминава от битката за спечелване на места със всички средства, обясни председателят на БСП.

Коментари

Новини Варна