IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:31 | 30 август 2015
Обновен: 15:12 | 17 април 2024

Бойко Борисов: Трябва да се ликвидират причините за бежанската криза

В противен случай няма да издържим демографски, казва премиерът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бойко Борисов: Трябва да се ликвидират причините за бежанската криза

Големите началници в Европа, САЩ и Русия трябва да си дадат сметка, че ако не се прекрати източникът на бежанската вълна, нищо добро не ни очаква. Това е огромен проблем за Европа, заяви във Варна министър-председателят Бойко Борисов. Според него трябва да се ликвидират причините за явлението, а те са в случващото се в Сирия, Либия, Тунис. „Стотици хиляди хора минават границите, между тях има жени, деца, възрастни. Не е човешко да ги спреш, защото зад тях режат глави. Тези хора бягат от лошото, заплашен е животът им. Сега някои държави дори строят огради - вижте Сърбия, вижте Унгария. Това няма да помогне за решаване на проблема. Границите се преодоляват. Ако не се отстранят причините за бежанския поток и хората не останат по родните си места, демографски няма да издържим. Да не говорим, че този бежански поток има опасност да провокира националистически движения“, коментира премиерът.
Според него е много важно България да запази стабилността си и след местните избори през октомври, тъй като ситуацията в региона е много тревожна и нестабилна. „На 400 км е Крим. Знаете какво става там. Ако бяхме в София, щях да ви кажа, че Косово и то е на 400 км.  Турция е без правителство. Гърция чака избори. Македония е без правителство, а Румъния е с премиер в оставка. Най-важното е ние да запазим и политическата стабилност, да няма трусове след вота. Това е нашата отговорност“, категоричен е Бойко Борисов.
 

Коментари

Новини Варна