IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:16 | 8 септември 2015
Обновен: 21:31 | 17 април 2024

Различни номера на партиите в бюлетините по места?

АБВ е притеснена, иска решение на ЦИК за един номер

По материала работи: Деян Михайлов
Различни номера на партиите в бюлетините по места?

При определен прочит на Изборния кодекс всяка една общинска избирателна комисия може да тегли жребий за поредността на партиите в бюлетината, което означава, че политическите сили могат да се окажат с различни номера в отделните общини. За това алармира зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Според него това е затруднение за избирателите и за самите участниците в изборите. 

Така че от АБВ настояват ЦИК да вземе решение за тегленето на номерата в бюлетините, така че всяка партия да е с един номер в бюлетината на местните избори. 

„Вчера консултирах този въпрос с повечето от парламентарно представените политически сили и те са убедени, че едно такова решение би било полезно за гражданите от гледна точка на централизираността в добрия смисъл на думата на пропагандата на всички политически партии, които участват чрез регистрацията си в ЦИК“, посочи Петков. 

Според него, едно такова решение на ЦИК само би облекчило изборния процес и ориентацията на избирателите при избора им на местния вот на 25 октомври. 

АБВ днес утвърди поредната порция от 43 кандидати за кметове.

С тях политическата сила вече има утвърдени 192 кандидати за кметове на общини и 26 - за кметове на райони.

Коментари

Новини Варна