IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
16:09 | 9 септември 2015
Обновен: 16:53 | 30 април 2024

Търгуваш гласове за вота? 40 бона глоба и 10 г. затвор

РБ внесоха искане за вдигане на санкциите за изборния пазар

По материала работи: Деян Михайлов
Търгуваш гласове за вота? 40 бона глоба и 10 г. затвор

Нови, още по-солени санкции за търговия с гласове на изборите поискаха Реформаторите. Те са внесли промени в Наказателния кодекс, които предвиждат двойно увеличаване на наказанията.

С новите текстове от РБ предлагат всеки, който дава или обещава имотна облага на друг, за да го склони да гласува за даден кандидат или партия или по определен начин в референдум, да се наказва със затвор от 5 г. до 10 г. и глоба от 10 000 до 40 000 лева.
Според действащите в момента текстове санкцията за подобно престъпление е затвор до шест години и глоба до 20 000 лева.

В мотивите си Реформаторите са написали, че стотици хиляди българи гласуват срещу възнаграждение, което променя волята на българските граждани. За да се гарантира честното провеждане на изборите десните настояват за завишаване на санкциите.

С промените в НК те предлагат и друга новост – да се намалят наполовина наказанията за така наречената ”провокация към подкуп”. Чрез това явление най-често се разкриват получателите на подкуп.  Реформаторите цитират данни, според които в много страни именно благодарение на провокацията към подкуп корупцията е намаляла.

Затова те смятат, че трябва да се върви към декриминализиране на явлението.

Коментари

Новини Варна