IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
11:25 | 10 септември 2015
Обновен: 15:05 | 12 май 2024

Предизборно: Безплатно обрязване и екскурзии до Турция

Спазваме си традицията, твърди кметът на Омуртаг

По материала работи: Деян Михайлов
Предизборно: Безплатно обрязване и екскурзии до Турция

Областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин месец преди местните избори в България решава да дари милиони за ремонт на джамии и минарета в селата около Търговище и за екскурзии до Турция. Така всяка седмица хора от селата около Омуртаг, Търговище и Върбица пътуват безплатно до Одрин, показва разследване на Нова телевизия.

Най-много пари турското правителство дарява за обрязването на 200 деца от общините Омуртаг, Търговище и Върбица.

Даренията от Турция минават през българска фондация, която по документи няма никакви приходи. Неин учредител и управител е Орхан Мустафа от върбишкото село Божурово. Парите обаче са факт и така на 4 септември на стадиона в Омуртаг се извива опашка от родители, дошли да обрежат децата си безплатно, защото не можели да си го позволят. За обрязването научили от водещата партия в града.

Местните хора коментират, че „безплатен обяд няма“ и в прав текст признават, че „ДПС е организирала тия работи, а хората са доволни“. „Ще гласуваме за ДПС“, категорични са те.

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан, който е от ДПС,  не смята, че това е купуване на изборите. „Това е традиция, ние сме мюсюлмани и си спазваме традицията”, заяви той. 

По думите на областния координатор на ГЕРБ – Търговище Венка Стоянова обаче това е едно прикрито купуване на гласове – „толкова масово и със събиране на толкова много хора“.

На плаката пред джамията в Търговище, който съобщава за безплатното обрязване с пари от Турция, е поставен партийният знак на ДПС. Служител на Мюфтийството признава, че партията е един от организаторите, но допълва, че принципно партията не трябва да работи с религиозната организация. 

Ерджан Бектешев от ДПС - Търговище коментира, че партията няма никакво участие. "Нямам информация да сме давали съгласие да се поставят плакати. Ако има такива, те не са поставени от нас", категоричен е той.

Новото минаре в село Величка е открито лично от областния управител на Одрин и е направено с парите, дарени от него. 

„Притеснителното е, че Турция се намесва много нахално и брутално във вътрешните работи на България. Присъствието на турски областен управител на тържество, което е предизборно, показва, че турската държава дава директна подкрепа на една от политическите сили в България” , коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Коментари

Новини Варна