IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
15:11 | 12 септември 2015
Обновен: 18:54 | 17 април 2024

Застрахователните дружества ще са посредник в лечението на пациентите

Д-р Таня Андреева: “Не може здравето да става инструмент за политически лобизъм”

По материала работи: manager
Застрахователните дружества ще са посредник в лечението на пациентите

На пресконференция във Варна бившият здравен министър от правителството “Орешарски” д-р Таня Андреева определи разделянето на здравните осигуровки на основен и допълнителен пакет, като поредният “празен текст” в промените в закона. Според Андреева е притеснително, че още не се знае кои болести ще попаднат в първата графа и кои – във втората. Отделно се нарушава принципът на солидарност – плащат всички, а здравни услуги ползва който има нужда.

 

Д-р Таня Андреева пристигна във Варна, за да подкрепи бившата си колежка проф. Анелия Клисарова, която бе издигната за кандидата за кмет от Сдружение “Търсете жената”.


Д-р Андреева коментира пред журналистите и други промени в Закона за здравеопазването. И обвини управляващите в опит за одържавяване НЗОК. “Не може здравето да става инструмент за политически лобизъм. Сега Министерски съвет ще решава с кои лечебни заведения НЗОК да сключва договори. Кога ще се откриват нови болници или отделения. Това е недопустимо”, допълни бившият здравен министър. “И най-важното: вече ще си имаме посредник в лечението – застрахователните дружества”, изтъкна Таня Андреева и добави, че няма да е изненада ако от тях с години не постъпи нито стотинка в бюджета.


Проф. Клисарова на свой ред издигна тезата, че е необходимо силно общинско здравеопазване по възможност с европейски средства. “Отдавна лобирам да има 3 портала за неотложна помощ, така ще помогнем на ДКЦ-ата – коментира тя – Правителството одобри 2 пакета, но защо да няма и общински фонд за доплащане на услугите на тези варненци, които са в нужда. Парите могат да дойдат от данъци.”


Проф. Клисарова допълни, че един от приоритетите й ще засилването на дейностите по усвояването на евросредства, насърчаването на икономиката във Варна и привличането на инвестиции. “А и защо градът ни да няма още поне 2 общински хосписа? Средства могат да дойдат от Европа. Данък сгради на общинските лечебни заведения може да се реинвестира в тях. Говорим за сериозни суми”, завърши проф. Клисарова.

Коментари

Новини Варна