IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
10:40 | 13 септември 2015
Обновен: 19:57 | 25 април 2024

Председателят на НС: Управлението няма да се разпадне заради местния вот

Не протест, а криминално деяние е хвърлянето на домати по парламента, смята Цачева

По материала работи: Златина Добрева
Председателят на НС: Управлението няма да се разпадне заради местния вот

Не мисля, че управляващата коалиция би се разпаднала заради местните избори, изрази мнение председателят на парламента Цецка Цачева по bTV.

"На места вероятно ще има противопоставяне, но на национално равнище е важно да се запази добрия диалог и добрия тон, защото от това зависи стабилността на страната", посочи тя. Цачева допълни, че всички виждаме какво се случва в съседните ни Гърция и Турция, където ще има предсрочни парламентарни избори.

"Не ни е нужда подобна дестабилизация на национално равнише", категорична бе шефката на парламента. Тя посочи, че е естествено да има напрежение между политическите сили с наближаването на изборите, "но трябва да не се преминава границата".

Цачева заяви още, цитирана от dnes.bg, че парламентът ще удължи своето работно време в следващите седмици, за да привърши своята законодателна програма преди изборите. В дните преди вота обаче вероятно няма да има заседания, за да няма предимство на парламентарно представените сили пред останалите.

Председателят на парламента коментира и протестът с хвърлените домати пред парламента, който се проведе на 9 септември. "За мен това не е акт на протест, а криминално проявено влияние и за радост вече има досъдебно произвоство, с възможност то да бъде завършено в съда", посочи Цачева. По думите й българският парламент вероятно е единственият в ЕС, около който свободно преминават гражданите.

"Не става дума дали са домати или нещо друго. Тук се поругава сграда на национална институция", категорична бе Цачева.

Председателят на парламента коментира и бламирането в НС на законът “антикорупция”. Тя изрази категоричното си мнение, че няма страх от приемането на подобен законопроект. "Такъв закон със сигурност ще бъде приет", убедена е Цачева.

"Вярвам, че на 23 септември на първо четене ще бъде подкрепен законопроекта и ще се открие възможността между първо и второ четене да се правят редакции, което пък ще осигури допълнително гласове в това число и на опозицията за окончателното гласуване на промените в Конституцията", заяви още председателят на Народното събрание. Цачева посочи, че ще бъде провал за всички, ако промените не минат, "тъй като само с промяна в законите ние бихме постигнали този ефект, които искаме в съдебната система".

Коментари

Новини Варна